Guardiola po sezoně odejde z Barcelony, neprodlouží smlouvu

Dosavadní trenér FC Barcelona Josep Guardiola

Dosavadní trenér FC Barcelona Josep Guardiola Zdroj: Profimedia.cz

Fotbalový trenér Josep Guardiola po čtyřech letech skončí v Barceloně. Jednačtyřicetiletý kouč, který katalánský celek dovedl ke třinácti trofejím, se rozhodl neprodloužit v létě končící smlouvu a po sezoně z klubu odejde.

Guardiola se rozhodl skončit po nejméně vydařené sezoně Barcelony pod jeho vedením. Během posledního týdne totiž tým vypadl v semifinále Ligy mistrů a téměř jistě přišel i o domácí titul. Reálnou šanci mají Katalánci už jen na vítězství ve Španělském poháru, kde se ve finále utkají s Bilbaem.

Spekulace Guardiolu spojují s řadou významných klubů, kterým se letos v některé soutěži nedaří, například s Chelsea či Interem Milán. Hovořilo se i o angažmá u anglické reprezentace, ve hře prý však je i roční přestávka od trénování.

Barcelonu vedl Guardiola od léta 2008. Bývalý záložník klubu poté s týmem získal třináct trofejí včetně dvou triumfů v Lize mistrů a tří titulů v nejvyšší španělské soutěži. Pod jeho vedením si navíc katalánský celek vysloužil neoficiální titul nejlepšího týmu světa.