Guarenty Group pojišťuje kauce při pronájmu nemovitostí

Společnost Guarenty Group zavedla na český a středoevropský trh pojištění kauce. Tento produkt má dát větší jistotu pronajímatelům nemovitostí a usnadnit zájemcům získat bydlení. V neposlední řadě by to mohlo uvolnit do oběhu české ekonomiky až 27 miliard korun, uvedla Guarenty Group.

Jde o prostředky, které nájemce platí za kauci a leží nevyužité na účtech pronajímatelů bytových prostor. Pojištění kauce lze objednat online na http://pronajem-bez-kauce.cz. Místo aby nájemce zaplatil pronajímateli celou kauci, zaplatí Guarenty Group roční splátku pojistky ve výší 5.25% hodnoty kauce, nejlevnější pojistka vychází na pouhých 42 Kč měsíčně. Za to obdrží pronajímatel pojistku kauce, v případě nutnosti její využití se obrátí na pojišťovnu, která poté využitou částku nárokuje na nájemci.

„Výhodou pojištění kauce pro nájemce je, že nájemce nemusí platit pronajímateli desítky tisíc korun dopředu a uvolní se mu hotovost. Když se nájemce stěhuje za prací, má výdaje za stěhování, nábytek, provizi realitní kanceláři, kauci a první nájem – celkově se může jednat o částku přesahující 200 000 Kč. Samotná kauce může v některých městech vyšplhat na 70 000 Kč a výše,“ vyčísluje Paul Kucera z Guarenty Group. Ochromení platební schopnosti tisíců nájemců vlivem potíží ekonomiky způsobuje podle něj dominový efekt vůči hypotečním ústavům a poskytovatelům spotřebních úvěrů.

„Novelizace občanského zákoníku v roce 2006 umožnila pronajímatelům žádat kauci do souhrnné výše tří měsíčních nájmů včetně záloh na energii, vodné, stočné a služby na tři měsíce. To je částka, která je obrovskou brzdou rozpočtu každého nájemce. Jedná se zároveň o bariéru ochoty Čechů stěhovat se na tuzemském trhu za prací. Uvědomuje si to i česká vláda, která řadu let podporuje Sociální ústav AV ČR ve studiích o tom, jak lze pomoci českému rezidenčnímu i pracovnímu trhu,“ sdělil ředitel Guarenty Group Thomas Koller.

„V rámci skupinových diskusí měli respondenti uvést, do jaké míry by různé intervence státu usnadnily stěhování za prací. Překvapivě se respondenti v Praze, tedy ti, kteří se přestěhovali za prací, shodli na tom, že značnou pomocí by bylo zejména poskytování informací o možnostech bydlení v místě nového zaměstnání, deregulace nájemného, urychlení zápisů v katastru nemovitostí a vratná, finančně omezená státní bezúročná půjčka poskytnutá na první měsíce po přestěhování – ta by dle nich mohla sloužit k uhrazení depozitu (kauce) a předplaceného nájemného,“ uvádí studie ústavu.

Guarenty Group sídlí v Praze, kde má své zastoupení pro celou Českou republiku. Je výhradním pojišťovacím agentem pro AIM Insurance, která existuje již 16 let na trzích ve střední a východní Evropě. Guarenty Group má letité zkušenosti se správou nájemních rezidenčních nemovitostí a bytových prostor nejen v České republice.