Gymnastika na koni. To je voltiž

Sedmička pokračuje v seriálu Sport pro děti. Tentokrát představí voltiž.

Především děvčata milují koně a spousta z nich sní o tom, že si nějakého pořídí. Na koních se dá i sportovat a nemusí jít jen o dostihy nebo parkur. Ve Frýdku-Místku mohou rodiče své děti přihlásit
i do oddílu voltiže. Nedílnou součástí klubu je také devítiletý voltižní kůň Largo.
„Voltižní cvičení je vynikající šancí pro děti sblížit se a spřátelit s koňmi a přírodou. Je to dobrý způsob,
jak se naučit kromě fyzických dovedností také sportovnímu přátelství a lásce ke zvířatům,“ uvádí trenérka a předsedkyně TJ voltiž Frýdek-Místek Michaela Guznar Růžičková.

Láska ke koním

Voltiž je sport, který spojuje zájem dětí o koně s všestrannou pohybovou výchovou. „Pozornost věnujeme mnohým tělesným schopnostem jako je koordinace, rovnováha, pohyblivost a síla,“ vysvětluje další trenérka Lenka Bujňáková (na snímku s Terezou Horsinkovou).
V oddíle se děti učí nejenom gymnastické cviky, ale také se starají o koně. „Kůň přece není neživé nářadí, které se po docvičení odloží do nářaďovny. Proto se stává nerozlučným partnerem a zároveň přítelem voltižéra. Děti se o něj navíc starají rády,“ zdůrazňuje Guznar Růžičková.

Na koni i v tělocvičně

Děti trénují třikrát týdně. Dva dny cvičí na koni, třetí trénink je zaměřený na gymnastiku. „V sokolovně je učíme gymnastické prvky a zpevňování těla. Nedílnou součástí těchto tréninků je posilování,“ přibližuje Bujňáková.
Závodní sezona trvá od jara do podzimu. „Závodníci se účastní závodů po celé republice včetně mistrovství republiky. Ti nejlepší startují na mistrovstvích Evropy či světa,“ vysvětluje Guznar
Růžičková.
Rodiče dětí si tento u nás netradiční sport pochvalují. „Voltiž dělají obě dcery čtyři, respektive pět let.
Závodí za jednotlivce, protože na skupiny je nyní málo dětí.Díky tomuto sportu jsou časově vytížené. Kromě cvičení na koni totiž často i posilují, a když už mají volný čas, tak se starají o koně. Sama na koni jezdím, když na něm děti zrovna necvičí. Nesmí totiž stát a nic nedělat,“ popisuje jedna z matek Ivana
Horsinková.
Tento netradiční sport doporučují dětem i lékaři. „Jízda na koni se všeobecně doporučuje každému dítěti. Obzvlášť to platí pro ty, které mají problémy se skoliózou nebo ty, které prodělaly dětskou mozkovou obrnu. Při jízdě na koni se jim uvolňují svaly,“ říká magistra fyzioterapie Romana Chrostková.