Hackeři napadli lety z Varšavy, zpozdily se i spoje do Prahy

Tupolev 154 polských aerolinek LOT

Tupolev 154 polských aerolinek LOT Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dean Morley

Počítačový útok proti polské letecké společnosti LOT v neděli zabránil v odletu 1400 cestujících z varšavského letiště Fryderyka Chopina. Podle mluvčího aerolinek se jednalo o první podobný útok svého druhu, napsala dnes agentura AFP. V důsledku výpadku se podstatně zpozdily i spoje do Prahy.

Útok se odehrál v neděli kolem čtvrté hodiny odpoledne a zaměřil se na pozemní operační systém aerolinek, uvedl LOT v prohlášení. Následně muselo být zrušeno deset letů, protože LOT nemohl sestavovat letové plány, a letadla tak nemohla z Varšavy odletět. Případ šetří polské bezpečnostní složky.

Obavy týkající se letectví a hrozby hackerských útoků sílí. Přispěla k nim i možnost připojení k internetu během letu, což vyvolalo obavy, že by kybernetičtí teroristé mohli na dálku převzít ovládání letadla. V dubnu americká zpráva varovala, že by hackeři mohli využít palubní systém pro zábavu cestujících a sabotovat elektroniku s kokpitu, což by mohlo mít fatální následky.

V květnu uvedl odborník na bezpečnost Chris Roberts, že ze svého sedadla v letadle krátce převzal kontrolu nad letem United Airlines, když pronikl do jeho palubního zábavního systému.