Hackeři z Anonymous začali radit investorům

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Anonymous

Hackerské sdružení Anonymous se pustilo do vod vyhrazených dosud profesionálním brokerům. Analytická buňka hnutí skrývajícího se za maskou Guye Fawkese vydala své první investiční doporučení na nákup akcií.

Ačkoli Anonymous Analytics ve svém reportu zdůrazňují, že pro poskytování investičního poradenství nemají licenci, analýza až na několik kreslených vtipů připomíná standardní práci makléřů či bankovních analytiků. Materiál ctí stěžejní „firemní“ hodnoty, autor tak zůstává nejmenován.

Doposud experti beze jména jen tu a tam upozornili na podvodná či korupční jednání firem, jejichž akcie se obchodují na zámořské burze. Akcionáře tak varovali před blížícím se znehodnocením jejich podílů. Tentokrát šli dále a nabídli investorům atraktivní sousto. Experti Anonymous sázejí na růst akcií mediální společnosti Demand Media (DMD). Investoři je prý přehlížejí a s cenou kolem pěti dolarů jsou za babku. Za rok mají stát bezmála 11 dolarů, což znamená výnos téměř 140 procent.

„Svět je neuvěřitelně deprimující místo, pokud neustále jen odhalujete podvody. Proto jsme využili svých schopností a rozhodli se aplikovat své know-how i v disciplíně vyhledávání investičních příležitostí,“ vysvětlují svůj krok analytici Anonymous.

„Oficiální“ analytici: Akcie Demand Media zůstanou na svém

Anonymous stojí v opozici k profesionálním brokerům. Makléři s licencí si totiž o akciích Demand Media myslí pravý opak. Podle konsenzu šestice „oficiálních“ analytiků pokrývajících tuto akcii má DMD v příštích dvanácti měsících zhruba zůstat na svém.

Mediální firma spoluzaložená v roce 2006 bývalým šéfem MySpace Richardem Rosenblattem vstoupila na burzu přesně před třemi lety, a to s kurzem kolem 20 dolarů za akcii. Investoři ale splakali nad výdělkem, který se nedostavil. Akcie se krátce po uvedení na trh propadla hluboko pod upisovací cenu, kde setrvala až do současnosti.

O tom, že Anonymous je značka, která dokáže na Wall Street tahat za nitky, svědčí fakt, že akcie DMD od publikace doporučení během dvou dnů posílily o tři procenta. Zda se na růstu ceny akcie obohatili i členové hnutí, zůstává vzhledem k podstatě práce Anonymous ve hvězdách.

DMD