Hádek: Na kole jsem v divadle za pár minut

Sesedne z kola, rychle se převlékne do kostýmu a vyběhne na jeviště. Herec a nadšený cyklista Kryštof Hádek nemůže chybět na Velké jarní cyklojízdě, pouti všech nemotorových vozidel, která dnes 22. dubna projede Prahou. Stihnout musí i večerní představení.

„Vyjíždí se v šest a já od sedmi hraju v divadle Palace. Takže pak jen sjedu z trasy na Václavák,“ vysvětluje čerstvý držitel Českého lva za výkon ve filmu Tři sezóny v pekle.

Už několik let mu řídítka, dvě kola a pedály usnadňují cestování po městě. Je i tváří občanského sdružení Auto*Mat, které se snaží cyklistům zpříjemnit život. „Jízda na kole nikomu neškodí. Jsem všude rychleji a uvolním místo těm, kteří chtějí jezdit autem,“ říká Hádek.

A nejčastější trasa? „Vede z Pankráce, kde bydlím, přes Nuselák. V centru, kde často hraju, jsem na kole za čtvrt hodiny,“ vysvětluje herec.

Na kole začínal jezdit jako kluk na chatě. Pak přibyly cyklovýlety s kamarády. „Řekl jsem si: Když můžu jezdit všude, proč by to nešlo i doma v Praze?“ říká Hádek.

Věří, že cyklistická kultura, kterou poznal třeba v Amsterdamu, pronikne i sem. „Teď jsem viděl dva staré pány na městských kolech. Stáli u přechodu, povídali si. To mi udělalo radost,“ vypráví herec.

Když mluví o bicyklu, na kterém přijel, mění se v technického nadšence. Popisuje každý jeho detail. „Mám na zkoušku městské kolo od jednoho českého výrobce. Asi si ho pořídím,“ říká spokojeně Kryštof Hádek.