Havířovské babky se věkem nezabývají

Říkají si Havířovské babky a mají za sebou osm set vystoupení v Česku i v zahraničí. Se svým věkem si hlavu vůbec nelámou.

Mají více energie než leckteré mladé dívky. Rozhodly se, že svými písněmi a tanci budou bavit své okolí. Havířovské babky s úsměvem na tváři rozveselují lidi v domovech důchodců, lázeňské hosty, vystupovaly dokonce v parlamentu.

Oslaví dvacetiny

Soubor vznikl před dvaceti lety zásluhou Jiřiny Slavíkové. Díky ní se dalo dohromady pět dam, které zjistily, že je baví zpívat a tančit, a začaly vystupovat s kratšími písněmi. „Už máme nacvičená celá pásma tanců, písní i veršů ze zdejšího kraje. Samozřejmě vystupujeme v krojích,“ vypráví vedoucí souboru Marie Kročková. Dnes mají za sebou energické, v průměru sedmdesátileté dámy z Havířova už na osm set vystoupení. Divákům předvedly třeba těšínské tance sviňok, tylky nebo zarecitovaly vlastní verše. Kromě toho, že jejich hlasy zněly až v parlamentu, se podívaly také do Polska nebo na Slovensko, kde rovněž sklidily ohromný úspěch. V současné době je jich jedenáct. Scházejí se pravidelně každou středu a pilně nacvičují na svá vystoupení. „Teď v létě je toho opravdu dost,“ přiznává Kročková. Ta zároveň sama skládá verše a vytváří choreografie. „To víte, občas mi hlavou prolétne takový nápad,“ usmívá se Kročková. Stejně jako ostatní dámy vzpomíná na vystoupení s ohromnou radostí. „Asi nejraději jezdíme vystupovat do Prahy. Je tam nádherně. Bez souboru bych se tam asi nevydala,“ říká Božena Bílková.

Vystoupení za pohlazení

Havířovské babky nechtějí život zahazovat u televize. „Na zkouškách si užijeme více legrace, než kdybychom seděly doma. Navíc vystoupení bývají překrásná,“ vypráví Marie Kanílková. A proč vlastně tančí a zpívají? „Když mě v domově důchodců někdo z diváků chytne za ruku, poděkuje, je to opravdu krásný pocit. A pro takové okamžiky všechny z nás vystupují,“ popisuje Kročková.