Hellboy je zpět v téměř dokonalém komiksu

Hellboy je zpět v téměř dokonalém komiksu

Hellboy je zpět v téměř dokonalém komiksu Zdroj: Comics Centrum

Na knižní pulty se dostal již devátý díl oslavované komiksové série Hellboy. S podtitulem Divoký hon Mike Mignola a Duncan Fegredo představují dílo, které lze označit za jeden z nejlepších komiksů, které se u nás objevily. Čtenáři totiž nabídne naplnění všeho, co tato umělecká forma dokáže.

Nejdůležitější je mimořádný příběh. Hellboy se vydává do Anglie, kde se má na popud lidí utkat s obry. Lidé jej však zradí a Hellboy si s obry musí poradit sám. Mignola téměř celý komiks rozepsal kolem této bitvy, která se celým dílem line. Postupně se dozvídáme, jak bitva vlastně dopadla a co víc, jaký vliv měla na Hellboyovu psychiku. Probudili se v něm temní démoni, s nimiž se bude muset poprat. Zároveň se bude muset připravit na boj s daleko větším nepřítelem, než kterému doposud čelil.

Mignolovu košatému a příjemně komplikovanému příběhu vtiskl Duncan Fegredo velkolepou obrazovou podobu. Klíčová bitva na mostě patří mezi nejlepší akční scény v komiksech vůbec a Fegredo jde na samou dřeň sekvenčního vyprávění. Poutavá je ale také kresba vedlejších postav, které se rekrutují ze staroanglické mytologie.

Do třetice pozitiv nového Hellboye patří také zasazení tohoto příběhu do širšího fikčního světa, který Mignola kolem tohoto netradičního hrdiny vytváří. Aby si čtenář aktuální příběh užil, měl by znát hned několik předchozích dobrodružství syna pekla a není na škodu ani vědět něco z historie, ať už té skutečné nebo mytické. Nakladatelství Comics Centrum ale naštěstí přidává ke knize také seznam „doporučené četby“, s jehož pomocí se i nepoučený čtenář neztratí. A samozřejmě nechybějí ani poznámky v samotném komiksu, díky nimž každý naplno docení Mignolovu práci s vyprávěním a mytologií.

Hellboy Divokým honem potvrzuje své výsostné postavení mezi u nás vycházejícími komiksovými sériemi. A také je dalším argumentem pro každého, kdo komiksy stále považuje za zábavu pro nejmenší. Je pravým opakem.

Mignola, Fegredo: Hellboy – Divoký hon
Nakladatelství: Comics Centrum, 2014
Překlad: Jan Kantůrek
Hodnocení: 90 %