Hello Fidel. Američani a Kubánci si poprvé v historii zavolají přes roaming

Turisté před ambasádou USA v Havaně

Turisté před ambasádou USA v Havaně Zdroj: ctk/ap

Kubánská státní telekomunikační firma Etecsa a americká telekomunikační společnost Sprint podepsaly dohodu o mobilních roamingových službách. Je to vůbec první dohoda tohoto druhu mezi telekomunikačními společnostmi obou zemí, napsala agentura AP.

Dohoda umožní uživatelům služeb Sprintu při návštěvě Kuby telefonovat, přijímat hovory a textové zprávy přímo prostřednictvím státní firmy Etecsa, která má monopol na telekomunikační služby na ostrově.

Americká telekomunikační firma Verizon začala v září jako první nabízet roamingové služby na Kubě, avšak prostřednictvím služby společnosti Pay-As-You-GO International. Tato služba je poskytována prostřednictvím třetích firem, ne přímo přes státní firmu Etecsa.

Dohoda firmy oznámily v rámci Mezinárodního veletrhu v Havaně, který má propagovat měnící se podnikatelské klima na Kubě a přilákat potřebné zahraniční investice. Veletrhu se letos účastní zhruba 900 společností ze 70 zemí světa. Třetina firem je z Kuby, ze Spojených států je zde kolem 30 firem. Ze zahraničí je zde nejvíce zastoupeno Španělsko. Má zde kolem 150 společností, napsala agentura Reuters.