Herci a zpěváci pomohou nemocným

Městské divadlo Kladno hostí 21. října charitativní koncert Krásné je žít. Popáté se sejdou herci a zpěváci, aby pomohli nemocným rakovinou.

Čtenáři týdeníku Sedmička ji určili jako vítězku loňského seriálu Sedm statečných. Příběh Kateřiny Roubalové je zaujal. Drobná úřednice magistrátu před pěti lety překonala rakovinu lymfatických uzlin a lékařům z vinohradské nemocnice, kde se léčila, slíbila, že pro ně uspořádá v Kladně charitativní koncert.

„V lednu 2005 jsem se dozvěděla, že mám nádor na několika místech včetně sleziny. Jediná možná léčba byla vysokodávková chemoterapie a poté autotransplantace kmenových buněk kostní dřeně,“ říká Roubalová s tím, že lékaři z Vinohrad jí prodloužili život.

Podle lékařů se problémy mohou vrátit. Kritický měl být už tento rok. „Mám nevyléčitelný druh onemocnění. Doktoři mi řekli, že stabilizovaný stav vydrží tak pět let. Já si řekla, že to bude sedm let. Zatím jsem na tom fajn. Až to přijde, tak to přijde,“ říká Roubalová.

S koncertem jí pomáhá herečka Zuzana Dřízhalová, která prožila podobný osud. „Se Zuzanou ho pořádáme od prvního ročníku, kdy nás seznámil její kolega a kladenský rodák Jan Révai. Já sháním zpěváky, Zuzka herce a moderátory,“ vysvětluje Roubalová.

Rakovinu mízních uzlin překonala Zuzana Dřízhalová známá i ze seriálu Rodinná pouta rok před Kateřinou Roubalovou. Po vyléčení se stala patronkou sdružení Lymfom help. „V kladenském divadle jsem byla několikrát. Kromě charitativních koncertů jsem tam i hostovala. Navštívila jsem ho rovněž jako divák, protože manžel dělal v divadle scénu pro kabaret,“ říká Dřízhalová.

Když hovoří o svém vystoupení na koncertě, podotkne, že se zřejmě uchýlí k improvizaci. „Nejsem zpěvačka a můj repertoár je vždy součástí hereckých akcí v představení a navíc s živou kapelou,“ vysvětluje herečka, která se už cítí zdravá.

V současné době hraje i zkouší v několika menších divadlech a volný čas věnuje převážně sdružení. „Jsme pro pacienty postižené rakovinou zdrojem cenných informací,“ říká Zuzana Dřízhalová.
Do kladenského divadla přijede zahrát či zazpívat bez nároku na honorář téměř dvacet umělců, koncert potrvá dvě a půl hodiny bez přestávky.

„Premiéru bude mít skupina Katapult. Původně měl přijet jen Olda Říha, ale minulý týden volal, že přiveze celou kapelu. Diváci se mohou těšit také třeba na stálé hosty Petru Janů nebo Wabi Daňka,“ říká Roubalová.

Podstatnou část peněz vybraných od sponzorů dostane Nadační fond Janele a občanské sdružení Lymfom Help. Část výtěžku pokryje náklady na pořádání koncertu. „Jsem vděčná všem, nejen firmám, ale i jenotlivcům, kteří darují nadaci jakoukoliv částku nebo přispěli tím, že si koupili vstupenku,“ dodává Kateřina Roubalová.