Herci řičeli při čtení smíchy

Do Východočeského divadla přichází Čas Katů. Současná maďarská hra v režii Petra Novotného má premiéru v sobotu.

Komedie Čas katů dramatika Kornela Hamvaie byla v Česku uvedena pouze jednou. V roce 2002 ji hráli v pražském Švandově divadle. Nyní ji uvidíme v Pardubicích. Pitoreskní pouť venkovského kata z provinčního města revoluční Paříží roku 1794 má premiéru poslední květnovou sobotu. Nastudoval ji Petr Novotný, který je ve Východočeském divadle jako doma.

Původně jste měl v Pardubicích dělat Mandragoru, která se měla hrát na Jevištní zkušebně. Co se stalo?

Ten prostor ještě není tak nachystaný, abychom v něm mohli hrát. Mandragoru jsem měl připravenou přímo pro zkušebnu. Bylo by škoda změnit inscenační plán a dát ji na velké jeviště. Na Čas katů jsme mysleli už delší dobu. Musím říct, že ta změna mi nakonec přinesla spoustu radosti. Nečekané události jsou někdy hezčí než to, co člověk naplánuje.

Čas katů má neuvěřitelně velké obsazení, ale to je už pro vás skoro typické.

A to se ještě držíme zpátky! Pan autor u toho měl asi pocit, že musí každý nápad dohrát do krajnosti i ve smyslu počtu rolí. Postav je tam opravdu „něurekom“, ale my se s tím mužně poprali. Škrtali jsme, abychom jeviště úplně nezahltili a nebylo to jak v My Fair Lady. Jinak je to náhoda. Vážně si nelibuju v tom, že mám kolem sebe padesát lidí.

Jak je možné, že se od české premiéry v roce 2002 Čas katů uvádí teprve podruhé?

Myslím, že se ta hra časem dostane do obecného povědomí. My divadelníci raději sázíme na kousky, které jsme desetkrát hráli. Máme jistotu, že fungují. Jak v Praze, tak kdekoliv jinde, velmi opatrně saháme po něčem, co zatím ještě divák nevyzkoušel a nedal tomu svoji důvěru. Přitom je to velmi originální a vtipná hra. Když člověk čte ten příběh krok za krokem, řičí smíchy, protože se s takovými popisovanými zákrutami osudu nikdy předtím nesetkal. Všechny nás to moc baví. Během první čtené zkoušky herci výskali nadšením. Ukázalo se, že si to někteří před zkoušením ani jednou nepřečetli, a tak svá překvapení dávali najevo dost hlasitě. Doufám, že se nám to podaří přenést i na diváka.

Můžeme čekat nějaké netradiční nastudování?

Asi ne. Jsem konzerva. Snažím se pokorně vyprávět to, co mi text dává k dispozici. Dost nerad cpu do inscenace něco, co by autor neunesl nebo čemu by přesně nerozuměl a nesouviselo to s jeho příběhem. V tomto smyslu nepřekvapím. Ale dramatik Kornel Hamvai určitě ano a herci také.

Čas katů uvidíme už v sobotu. Ale co ta Mandragora, o které jsme mluvili na začátku. Můžeme s ní výhledově počítat?

Nápadů už tolik nemám, a tak když nějaký přijde, nerad zahazuji flintu do žita. Proto doufám, že to zrealizujeme hned, jak to půjde.