Herna, kam se podíváš

Plzeň zaplavují herny. Gambler má přitom jen čtyřprocentní šanci na vyléčení.

Na rohu Slovanské a Plzenecké ulice se po dlouhé době začal opravovat dům a průčelí začalo lákat Plzeňany k návštěvě nové kavárny. „Měli jsme radost, na Slovanech téměř žádnou kavárnu nenajdete. Když jsme se tam asi po týdnu vypravili, viděli už jsme jenom zalepená okna a rozsvícený display – zase další herna,“ zklamaně popisuje Marta Strnadová, která bydlí nedaleko.

Herny zaplavují Plzeň, hlavně Palackého, Kollárovu, Koperníkovu a nově i Husovu ulici v centru města lemuje řada lákadel na rychlé zbohatnutí při hře s nenasytnými automaty. „Dřív to tady bylo příjemné místo. Teď se Husovka zaplnila nonstopy a večer se tady potulují podivní patroni. Nechápu, proč někdo počet heren neomezí,“ stěžuje si Plzeňanka Petra Krátká.

Peníze vs. poražení

Plzeňští politici tvrdí, že úředníci nemají žádné páky k tomu, aby herny a automaty v nich nějakým způsobem regulovali. „Pokud podnikatelé v soukromých prostorech splní všechna stavební a licenční povolení, nemůže nikdo provozu herny zabránit,“ tvrdí radní pro bezpečnost Karel Paleček. Díky této benevolenci napočítáme jen na křižovatce Kollárovy a Palackého ulice deset heren, kde si mohou v klidu zahrát i patnáctiletí teenageři.

Obvody pouze vybírají poplatky z výherních hracích přístrojů, díky nimž se pak mohou pochlubit opravami školek, na něž by z rozpočtu peníze nezbyly. Letos tak centrální obvod investoval zhruba třináct milionů korun navíc. Hra plná cinkajících mincí má ale i své poražené.

„Absolutní úspěšnost, tedy udržení abstinence po výstupu z léčby bez dalších intervencí, se odhaduje na čtyři až pět procent z právě léčených patologických hráčů,“ říká vedoucí Programu následné péče Petr Hrouzek z plzeňského Centra protidrogové prevence a terapie. V praxi to znamená asi jednoho vyléčeného na dva a půl tisíce hráčů u automatů.

Tisíc heren i gamblerů

Jen v centrální části města je v současnosti evidováno téměř tisíc heren. Další jsou i v ostatních obvodech. „Osobně bych byl pro omezení počtu, naše možnosti jsou ale opravdu minimální. Jedinou výjimkou jsou městské prostory,“ vysvětluje starosta třetí městské části Jiří Strobach. Při uzavírání nájemních smluv radnice ani obvody hraní hazardních her ve svých prostorech nepovolují. Před volbami přicházejí politici s různými recepty. Lidovci chtějí každý nový automat zpoplatnit kaucí ve výši jednoho milionu korun, zelení žádají navýšit pokuty za hraní nezletilých až na půlmilionovou hranici.

Exministryně Džamila Stehlíková zase navrhuje vytvoření tzv. černé listiny, registru patologických hráčů, kteří by měli omezený přístup do herny. V populaci je půl až jedno procento lidí, kteří mají s gamblerstvím problémy. Pro Plzeň to znamená kolem tisíce lidí. K léčení se přihlásí ale pouze jedno procento z nich.