Herny mizí, neony zůstávají

Počet heren ve městě se přes léto snížil o patnáct. Radní tím splnili, co na jaře slíbili, jen částečně. Hlavní třídu dál osvětlují neony.

Kladno se 1. července zbavilo předem avizovaných heren. Byly to většinou provozovny v blízkosti úřadů, kostelů či škol. Jejich provozovatelům skončila půlroční licence nebo herny museli zavřít kvůli tomu, že si na ně stěžovali lidé, kteří bydlí v jejich sousedství.
„Město zakázalo provoz výherních loterijních přístrojů v jedenácti hernách, ve dvou případech neoprávněného používání přístrojů udělilo pokuty, další případy řešíme,“ vysvětlil mluvčí kladenského magistrátu Libor Kasík.

Kratší smlouvy

V místech, kde provozuje herny stát prostřednictvím ministerstva financí, město zasáhnout nemůže.
„Heren má Kladno příliš. Mládež samozřejmě takové prostředí ovlivňuje,“ řekla Soňa Nováčková z města, které se nelíbí, že v centru města dál lákají ke hře svítící tabule zvané jackpoty.
„Vedení města dalo kdysi Kladenským volební slib, že sníží počet heren. Taky prý slíbilo, že nechá z heren sundat světelné jackpoty, protože hyzdí město,“ uvedl Jaroslav Kohout z Kročehlav s tím, že nejvíce mu vadí komplex heren Bajkal.
Herny ve svých objektech v létě zrušili i někteří majitelé objektů. Jedním z nich byl Pavel Orna, jenž vlastní desítky nemovistostí na hlavní třídě. V červnu řekl, že od začátku prázdnin nebudou v jeho domech dál fungovat minimálně čtyři herny a slovo dodržel. „Dávám provozovatelům kratší nájemní smlouvy, takže nemusím čekat v některých případech třeba půl roku jako město,“ uvedl podnikatel.
Příslib, že by z heren mohly zmizet světelné jackpoty, jež z Kladna dělají herní doupě - ve městě je přes sto heren, což je nejvíc v kraji - radnice dosud nesplnila.
„Z heren v červenci zmizí neony a světelné poutače,“ prohlásil v květnu pro týdeník Sedmička radní Miroslav Bernášek. Je konec srpna a ulice v historické části města jsou dál osvětleny červenými čísly.

Rozhodnou zastupitelé

„Město nemá ze stavebního zákona možnost tyto věci ovlivňovat. To je otázka dobrovolnosti provozovatelů heren a majitelů objektů, v nichž herny jsou. Když nám to neukládá zákon, nebo když si lidé na světelné poutače nestěžují, nemáme opodstatnění je rušit,“ řekl několik týdnů poté Bernášek.
Pokud má radní pravdu, město by mělo nechat odstranit světelný jackpot například z restaurace Nagano na sítenském náměstí. Objekt mu totiž patří a je v majetku města jediný s hernou.
„Město vyzývá provozovatele heren, aby odstranili prvky, na které si lidé stěžují. Zastupitelstvo může na zářijovém zasedání rozhodnout, že město některým hernám neudělí licenci,“ dodal Kasík.