Hlášení pilotů: Do vody dopadly letecké pumy

Ondřej Tichý je specialista na odstraňování výbušných zařízení. Studoval na škole námořnictva Spojených států. Jako armádní pyrotechnik zneškodňoval munici v Iráku a Afghánistánu. Sedmička se ho zeptala, co si myslí o domněnkách, že dno Jordánu ukrývá válečné pozůstatky.

Co předpokládáte, že skrývá dno Jordánu?

Seriózní studii o munici v Jordáně zatím nikdo nežádal. Pamětníci hovoří o munici z konce 2. světové války a roku 1968. Nejvážnější informace se vztahují ke spojeneckým náletům na táborský železniční uzel v dubnu 1945. Tehdejší záznamy zmiňují letecké pumy, které neškodně dopadly do Jordánu. Odborné zdroje s odkazem na archiv letectva Spojených států vše ještě upřesňují. Do Jordánu podle autentických hlášení amerických pilotů dopadly dvě až čtyři letecké pumy. Pravděpodobně nevybuchly.

Co si myslíte o pyrotechnickém průzkumu Jordánu?

Pro firmu, která bude průzkum provádět, to nebude snadné. Pyrotechnický průzkum srovnatelné umělé nádrže, k tomu ještě v centru města, se v České republice zatím neprováděl. Obecně se tomu říká premiéra, odborně pak nulová zkušenost. Od roku 2003 platí zákon, který umožňuje provádět tuto činnost soukromým firmám. Bohužel jim neupravuje některé zásadní bezpečnostní parametry, které jsou pro pyrotechniky policie a armády závazné.

Co se bude dít, pokud při průzkumu narazí na něco nebezpečného?

Potvrzený nález munice musí firma nahlásit policejnímu pyrotechnikovi. Ten doporučí bezpečnostní opatření a provede jeho odstranění. Zajímavé na téhle otázce je ale slovo narazí. Jedno ze základních pravidel zní, nevystavuj munici a výbušniny šoku. Není rozhodující síla podnětu, ale stav munice. Když průzkum narazí na něco nebezpečného, může při odkrývání dojít k nežádoucímu vlivu, tím pádem k výbuchu. To pro všechny v okolí znamená riziko.

Existuje nějaký evakuační plán?

Otázku evakuačního plánu jistě dříve či později vysvětlí vedení města nebo jiné kompetentní osoby. Blízko Jordánu je hustě obydlená oblast i klíčové veřejné budovy a prostranství. Na hrázi je frekventovaná vozovka, na druhé straně železniční trať. Ochranná opatření v případě nebezpečného nálezu mohou znamenat krátkodobé komplikace pro život a pohyb v blízkém okolí. Jsou ale zásadní pro bezpečnost lidí, musíme se s nimi tedy vyrovnat. Jsou běžné v každém evropském městě, které se snaží vypořádat s nebezpečnými válečnými pozůstatky.