Hlučín chce bojovat o postup

Hráčky vyhrály druhou ligu, ale kvůli penězům nepostoupily.

Fotbalistky 1. DFC Hlučín suverénně vyhrály Moravskoslezskou fotbalovou ligu žen, ale bohužel z finančních důvodů klub v příštím ročníku nebude nejvyšší soutěž žen v zemi hrát. „Vstup do celostátní soutěže jsme zvažovali do posledního okamžiku,“ řekl manažer klubu Milan Matýsek. V nastávající sezoně má klub stejné ambice jako loni. „Cílem A týmu žen není nic jiného, než zopakovat triumf z právě ukončené sezony, vyhrát MSFL žen a postoupit mezi elitu,“ prozradil Matýsek. Krömrová odchází do Slavie Praha

V Hlučíně působí řada výborných hráček. „Máme v týmu dvě mistryně Evropy z roku 2007 v sálové kopané. Tehdy v reprezentaci hráli Lucie Steffková a brankářka Lenka Krömrová, které je čerstvě sedmnáct let a objevila se už v reprezentaci do sedmnácti a devatenácti let. Ale právě Lenka v současné době opouští tým a odchází do Slavie Praha,“ pravil zanícený funkcionář Milan Matýsek. V klubu působí také velezkušená Lucie Hlavenková, která byla při postupu Hlučína před šesti lety. „Tenkrát jsme vyhráli suverénně MSFL se skóre 105:15 a Lucie v tom roce nastřílela šestapadesát branek,“ vzpomínal Matýsek. Hlavenková poté odešla do Sparty Praha a začátkem loňského roku se vrátila zpět do Hlučína. Slezský klub před nastávající sezonou získal do svých řad Nikolu Minolovou, která přichází z Havířova.

Postup, nebo odchod spousty hráček

Z Hlučína zatím odešla pouze Krömrová, ale pokud slezský klub z jakéhokoliv důvodu příští rok nepostoupí, dá se očekávat, že hráčky budou houfně odcházet. „Holky s tím letos trochu počítaly, že se nemusí povézt postoupit mezi nejlepší kluby u nás. Ale kdyby se to mělo opakovat, určitě by v příštím roce nejedna hráčka odešla,“ upozornil Matýsek, který donedávna vykonával funkci prezidenta klubu. Slezský klub patří společně s Brnem a Slováckem mezi nejlepší týmy na Moravě. „Právě Slovácko je náš možný soupeř ve druhém kole poháru ČMFS. Mimochodem Slovácko je loňský finalista,“ poznamenal Matýsek. V úvodním kole se Hlučín střetne s Dobraticemi.

Základna je veliká, chybí ale trenéři

Přestože má slezský klub za sebou řadu úspěchů, celek nehraje svá domácí utkání v Hlučíně. „Hrajeme na hřišti v Hněvošicích. Pro přípravu družstev zase využíváme stadionek ve Lhotce u Ostravy,“ sdělil Matýsek. V Hlučíně se rozrůstá také mládežnická základna. „Z různých míst Moravskoslezského kraje k nám přicházejí nové tváře a myslím si, že jsou příslibem do budoucnosti. My ale řešíme obrovský problém, a tím je nedostatek trenérů. Když už nějakého kouče oslovíme, nejsme schopni mu splnit jeho finanční podmínky,“ dodal trochu nazlobeně Matýsek.