Hodnota bitcoinu roste, po třech letech se dostal nad tisíc dolarů

bitcoin

bitcoin Zdroj: ctk

Automat na bitcoin
Bitcoiny (ilustrační foto)
Bitcoiny (ilustrační foto)
Bitcoin
5
Fotogalerie

Hodnota kybernetické měny bitcoin se během dnešního obchodování poprvé za tři roky vyšplhala nad hranici tisíc dolarů (zhruba 25 800 korun). Pokračuje tak v růstu poté, co v loňském roce posílila o 125 procent.

Dnes dopoledne hodnota bitcoinu stoupla o 2,5 procenta a dostala se na 1022 dolarů. To představuje nejvyšší úroveň od konce roku 2013, napsala agentura Reuters.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Celková hodnota bitcoinů v oběhu se nyní nachází na rekordním maximu nad 16 miliardami dolarů (413 miliard korun).

Vše o bitcoinu čtěte zde >>>

Protože není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, je měna často využívána těmi, kteří se chtějí vyhnout kontrole svého kapitálu. "Bitcoin se zdá být životaschopnou, ačkoli vysoce rizikovou alternativou (oficiálních měn)," uvedl Paul Gordon z vedení britské asociace pro digitální měnu.

Kurz bitcoinu zůstává ve srovnání s oficiálními měnami velmi vrtkavý, jeho nejvýraznější jednodenní výkyvy v loňském roce se pohybovaly kolem deseti procent. Vrtkavost bitcoinu se nicméně výrazně snížila oproti roku 2013, kdy jednodenní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

V loňském roce kurz bitcoinu podpořila silnější poptávka v Číně, která byla důsledkem oslabování čínského jüanu. Ten v loňském roce ztratil sedm procent, což představovalo jeho nejhorší výkon za více než 20 let.