Hokej začíná školou bruslení

V desetidílném seriálu Sport pro děti Sedmička každý týden postupně představí jedno sportovní odvětví.

Premiérový díl desetidílného seriálu Sport pro děti je věnovaný hokeji, který má v Táboře dlouholetou tradici.

Začínající hokejisté mají k dispozici školu bruslení, která trvá od září do konce března. Otevřená je dvakrát v týdnu po hodině. „Letos máme osmdesát dětí, mezi nimi i patnáct děvčat. Bruslení je věkově neomezené. Můžou se přihlásit už od čtyř let,“ uvádí trenér Jaroslav Drda. O nejmenší adepty se stará šest trenérů a jedna trenérka. Učí děti základům bruslení. Ti pokročilejší už zvládnou práci s pukem.

Ani přes léto mladí hokejisté nezahálejí a chodí na letní přípravu. „Tu děláme formou her a soutěží, aby se děti bavily. A současně chceme, aby byly všestranné,“ vysvětluje Drda.

Nejmenší hráči, od druhé do čtvrté třídy, patří do kategorie přípravek. Hokejový svaz ale jejich soutěže zrušil. „V této kategorii tak sice hrají zápasy o vítězství, ale ne už o body. Zúčastní se tak všechny děti,“ říká trenér.

Sedmiletý Denis Truhlář z Tábora začínal nejdříve s fotbalem, ale od loňského srpna zkusil hokej. A úplně mu propadl.

„Do hokeje se dočista zbláznil. Každý den chodí na veřejné bruslení, na tréninky nebo školu bruslení. Díky tomu už dohnal ostatní,“ svěřil se otec Jiří. Syn podle něj nemá ani myšlenky na zlobení. „Ví, že by měl hokej zakázaný,“ dodal s úsměvem Truhlář.

Denis ale nebyl rád, když během tréninku musel odpovídat na otázky redaktora Sedmičky. „Chci už hrát jenom hokej a jednou zkusit i extraligu,“ stručně vysvětlil a chvátal se zdokonalovat v bruslení.

Jestli není hokej pro nejmenší děti příliš nebezpečný, se Sedmička zeptala doktora Luboše Kunovského.
„Malým hokejistům hrozí příliš včasná jednostranná zátěž. Nemělo by se zapomínat na všeobecnou fyzickou průpravu. Hokej bych nedoporučoval dětem, které mají některé vady pohybového ústrojí. Vhodná je kompletní pohybová průprava, kde by neměla chybět gymnastická a atletická příprava,“ poznamenal lékař.

Základní údaje Škola bruslení – cena 1500 Kč. Povinná výbava: brusle, helma, rukavice
Kontakt – Jaroslav Drda 608 718 318, e-mail: drda@brisk.cz nebo odkaz na www.hctabor0203.cz Hokejová třída – cena 300 až 500 Kč měsíčně