Hokejové Karlovy Vary mění kádr

Sáblík, Petr Mocek, Dej a Mikeska. Kabinu Energie opouštějí čtyři hokejisté. Její šéf Kýhos zůstává.

Jen pár dní uplynulo od konce extraligové sezony v Karlových Varech a sotva se hokejisté vyzuli z bruslí, už někteří zjistili, že příští rok je u kustoda v kabině Energie brousit nebudou. Ze soupisky mizí brankář Lukáš Sáblík, obránce Petr Mocek a útočníci Rastislav Dej a Michal Mikeska.

„Klukům moc děkujeme, že ve složité sezoně našemu klubu pomohli a přispěli k jeho udržení v extralize. Pro další ročník už ale s jejich službami nepočítáme,“ okomentoval sportovní manažer klubu Jaromír Látal změny v kádru prvního týmu.

Největším překvapením je odchod Rastislava Deje. Alespoň ve statistikách třiadvacetiletého talentu ze Slovenska nenajdete nic, co by šéfy karlovarského klubu přimělo, aby o Deje neusilovali. Za pět let na západě Čech vyrostl v jednu z největších zbraní Energie a letos se stal jejím čtvrtým nejproduktivnějším hráčem.

Sáblík vyhlíží další štaci

Zatímco s Lukášem Pechem klub smlouvu podepsal, s Petrem Kumstátem o jejím prodloužení usilovně jedná a Martinu Zaťovičovi nabídl vylepšenou s ročním předstihem, Deje pouští. Jeden z koní agenta a nového šéfa extraligy Josefa Řezníčka tak z Varů odchází. Stejně jako další hráč z Řezníčkovy stáje Lukáš Sáblík. Jeho odchod se však dal očekávat víc, vždyť Karlovy Vary po dlouholeté dvojce znovu sáhly před koncem základní části až ve stavu nouze. To když defi nitivně přišly o Dušana Salfi ckého, kterého si přes Ústí nad Labem stáhl čerstvý mistr z Pardubic.

Energie tehdy ani nevěděla, jestli se jí znovu rozchytá po vleklém zranění Lukáš Mensator, který pro Sedmičku přiznal určité pochybnosti o své budoucnosti v klubu. A protože se na mladičkou dvojici dvojek Benda, Závorka uprostřed sezony už jednou marně spoléhala, sáhla pro nadcházející boje o udržení v extralize po zkušeném gólmanovi. Pětatřicetiletý Sáblík, v té době znovu bez angažmá, byl sázkou na jistotu.

Místo prodloužení smlouvy o další rok teď bude Sáblík vyhlížet v létě další štaci. Nebo skončí, jak znechuceně přiznal po letošním kolečku mezi Znojmem, Zvolenem a Energií. Odchod z Karlových Varů očekával Sáblík už loni.

„Můj zástupce Pepa Řezníček už během sezony sondoval situaci a na přelomu kalendářního roku jsem věděl, že tu pokračovat nebudu. Mrzelo mě to, protože jsem tu strávil pěkných pět let. Rozhodně jsem ale necítil žádnou zášť,“ zavzpomínal při nečekaném návratu do kabiny. Teď si bude muset svou skříňku vyklidit znovu.

Kdo trochu sledoval letošní hokej v Karlových Varech, nepřekvapí ho ani další dva odchody, šestatřicetiletého útočníka Michala Mikesky a o pět let mladšího obránce Petra Mocka. „Michal Mikeska je zvláštní člověk a v jednu chvíli jsem chtěl, aby odtud odešel. Od té doby ale začal hrát a dost nám pomohl. Třeba v play-out, když viděl, že nemáme hráče, sundal sádru z ruky a nastoupil. V tom, jak ve svém věku padal do střel, by mohl jiným jít příkladem. Celkově jsem byl rád, že ho tu máme, i když od hráče jeho kvalit bych očekával lepší výkony,“ hodnotil karlovarský kouč Vladimír Kýhos.

Látal plánuje změny

Sám v Karlových Varech zůstává a s ním také celý jeho trenérský tým: první asistent Martin Pešout i kouč gólmanů Pavel Kněžický. „Je tu dobré mužstvo a výborné podmínky,“ vysvětloval jedenapadesátiletý hlavní trenér Energie, proč se rozhodl v Karlových Varech zůstat.

Obejít se musí už bez čtveřice Dej, Sáblík, Mocek a Mikeska, zato s dalším jistým jménem na soupisce - Davidem Zuckerem. „Jsme rádi, že jsme se s Davidem domluvili. Je to nesmírný bojovník, který na ledě nechává duši. Před zraněním podával vyrovnané výkony. Takoví hráči jsou pro tým potřební,“ říká Látal. Čtyřiadvacetiletý útočník závěr uplynulé sezony kvůli zranění nedohrál, do letní přípravy však nastoupí v plné síle.

Do té doby chce Látal provést ještě několik změn. „Mám představu, že by mělo jít o pohyb zhruba pěti až šesti hráčů,“ prozradil sportovní ředitel.