Horní hrad nabízí akce pro všechny

Středověký hrad se z někdejší zchátralé stavby za posledních deset let výrazně proměňuje. A nabízí řadu různých akcí.

V názvu má slovo hrad, dnes jde ale o hrad a zámek. Nachází se nedaleko Stráže nad Ohří, kde ční na skalnatém ostrohu nad soutokem dvou potoků Horní hrad. Jeho základem je středověký hrad Hauenstein. V roce 2000 jej koupil Pavel Palacký a hrad postupně proměňuje. Hrad také ožil různými akcemi, které tu hradní pán se svou svitou začal pořádat. „Z nejbližších akcí bych upozornil na tradiční akci věnovanou sokolnictví a lovu s přednáškami a praktickými ukázkami. Letos jsme ji prodloužili na celý víkend a připravili jsme také velkou hru pro děti s mnoha zastávkami a úkoly,“ zve Palacký.
Během léta se na hradě uskuteční tradiční Řezbářské a umělecké sympozium, slavnosti medu, finále hudebního festivalu Folková Ohře i oblíbené noční prohlídky obohacené Braunreiterovým vyprávěním a scénkami.
Lze si prohlédnout samotný objekt hradu s dominantní věží, v různých prostorách hradu je pak několik expozicí - výstava, která představuje známé i téměř zapomenuté památky na území kraje, fotografie z hradního života, rozsáhlý rodokmen rodu Longueval-Buquoy, jehož jedna větev hrad vlastnila, i novou fotovýstavu Ožívání vil krušnohorských, šumavských i hornohradských, která je umístěná v Rytířském sálu.
Navštívit je možné také arboretum s řadou unikátních rostlinných druhů a sbírkou více než čtyřiceti javorů.
Počátky Hauenštejna nejsou dosud zcela jasné. Zřejmě vznikl jako královský hrad v pásmu pohraničních opěrných bodů panovnické moci zdejší oblasti ve druhé polovině třináctého století, a to buď za Přemysla Otakara II. či jeho syna Václava II.

Letošní léto na Hauenštejně:

* 12.-13.6. Víkend sokolnictví a lovectví od 10 hodin * 3.-10.7. Řezbářské a všeobecně umělecké symposium, od 9 hodin * 24.7. Chvála medu od 10 hodin * červenec, srpen Noční prohlídky, od 20 hodin * http://hornihrad.cz