Horváthboys táhnou na Spartu

Viktoria vede ligu s třinácti body, má nejvíc nastřílených gólů a prozatímního krále střelců Jana Rezka s pěti zásahy.

Plzeňští fotbalisté si ve Štruncových sadech lehce poradili se Slováckem a nyní je čeká ve šlágru šestého kola pražská Sparta. Sedmička vybrala sedm důvodů, proč by i na horké půdě na Letné mohla Viktoria uspět.

1. Sebevědomí. Tým se prosazuje aktivní hrou, hraje podle svých not. Ani na Letnou nejede bránit. „Chceme hrát i na Spartě fotbal nám vlastní,“ prohlašuje trenér vedoucího týmu tabulky Pavel Vrba.

2. Ostrostřelec. Jan Rezek není určitě typickým kanonýrem, tabulka střelců však hovoří jasně. Réza má po pěti ligových kolech na svém kontě pět zářezů a to je určitě úctyhodná bilance. Tým potřebuje na vstřelení gólu stále hodně šancí, včetně Rezka, je ale vždy dobré mít v týmu někoho, komu to tam padá.

3. Horviho levačka. Špílmachr a kapitán plzeňské Viktorie má zlatou levačku, která úřadovala i v zápase se Slováckem. Jeho gól v desáté minutě určil ráz zápasu. „Horviho gól nás uklidnil, byl to jeden ze zlomových okamžiků utkání,“ potvrzuje Jan Rezek. Kapitán Plzně navíc rozdává přesné pasy, po kterých se jeho spoluhráči dostávají do šancí, téměř nikdy nezkazí přihrávku.

4. Silná lavička. Plzeňská Viktoria má velmi kvalitní náhradníky. Do základní sestavy se v zápase se Slováckem nevešel Ševinský ani Hájovský, v útoku se o místo poperou Střihavka, Žůrek, Tatanašvili, Bakoš a mladý Vaněček.

5. Pokora. Viktoria vede ligu, po pěti kolech má úctyhodných třináct z patnácti možných bodů, přesto kouč i hráči zůstávají při zemi. „Nebyl jsem se sebou v prvním poločase se Slováckem příliš spokojený,“ prohlásil vychvalovaný Rezek. „Zase jsme měli spoustu šancí, které jsme měli využít,“ je si vědom kapitán Pavel Horváth a mezery ve hře vidí i trenér. „Jsem spokojený s výkonem, v zápase jsme měli ale i hluchá místa,“ připomíná Pavel Vrba.

6. Únava soupeře. Liga se teprve rozbíhá a hráči zatím o únavě moc nemluví. Přesto: Sparta má za sebou už pět zápasů v lize a dalších pět v předkole Ligy mistrů, zápas se Žilinou hrála v úterý. „Uvidíme, co se Spartou zápas se Žilinou udělá a jak přistoupí k utkání s námi,“ říká Jan Rezek.

7. Gólman. Jako poslední bod chtěla Sedmička připomenout gólmana. Ticháček skvěle zastoupil přemotivovaného a chybujícího Krbečka, v Hradci udržel nulu a i doma se Slováckem gól nedostal. „Tichy to tam skvěle chytil,“ připomněl Horváth. Jenže Ticháček musel po zápase na operaci. Dostane druhou šanci Krbeček, nebo