„Hory nezabíjí. To lidské ego“

Lednici navštívil Nepálec Apa. Horolezec, který je rekordmanem v počtu výstupů na Mount Everest.

Má jich za sebou devatenáct a další plánuje. Řeč ale není o jeho potomcích. Devětačtyřicetiletý nepálský šerpa Apa s oblibou zdolává nejvyšší bod Země – Mount Everest. Nenápadný muž s dobrosrdečným úsměvem se po svých toulkách Evropou zastavil i v Lednici, aby se podělil o zážitky.

Himálaje jsou podle mnoha lidí kruté. Zemřel tam někdy člen vaší výpravy? Hory nejsou kruté. Žijí tam naši bohové. Bohužel i v mé výpravě zemřelo několik lidí. Ale lámové nám pokaždé říkají: Nechoďte tam, jestliže máte špatný úmysl. A ten má mnoho mužů ze Západu. Mají své egoistické cíle, chtějí horu za každou cenu zdolat.

Vy ne? Co cítíte, když vystoupáte na vrchol? Rozhodně to není žádný pocit vítězství. Spíš pokora a dík horám za to, že ke mně byly tak milostivé a pustily mě tam. Je tam už tak řídký vzduch, že sice vidíte vrchol třeba dvacet metrů od sebe, ale vůbec se nemůžete hýbat, takže se tam plazíte strašně dlouho.

Kolik vám bylo let, když jste poprvé zdolal Mount Everest? Ve dvanácti letech jsem se stal nosičem. Zemřel mi otec a já jsem se musel postarat o rodinu. Se strýcem jsem začal chodit do Tibetu po obchodních cestách. Od osmnácti let jsem se věnoval trekkingu a v jednadvaceti jsem se vydal na Annapurnu. To byla má první osmitisícovka. Nedostal jsem se ale až nahoru. Další rok jsem zkusil Dhaulágiri, ale ani tam jsem nebyl úspěšný. Pak jsem vyšel na Čho Oju a nakonec v roce 1990 poprvé na Everest. Od té doby na něj šplhám rok co rok.

Čím vás hory přitahují? Do roku 2006 jsem se věnoval vedení expedic. Byla to má obživa. Poslední dva roky tam ale spolu s Dava Sherpou uklízím přírodu od nepořádku. Věnujeme se takzvanému ekolezení.

To uklízíte nepořádek po jiných expedicích? Ano. V Nepálu existuje nařízení, podle kterého si každý musí odnést všechno, co si s sebou na Everest přinesl. Včetně výkalů a odpadků. Přesto jsme při poslední výpravě snesli dolů asi sedm tun nepořádku.

Co se za těch dvacet let, kdy jste šerpou, v Himálaji změnilo? Je toho hodně. Například Mount Everest býval dřív pokrytý silnou vrstvou sněhu. Dnes jsou na něm holé ledovce. Také vybavení bývalo daleko těžší. A vydává se tam více cizinců, kteří chtějí ukázat svůj sportovní výkon.

Plánujete další expedici na Everest? Určitě ano. Chtěl bych se tam vydat opět v roce 2010. Dál si ale žádné plány nedělám. To už bude totiž můj dvacátý výstup.