Hospod bez cigaretového dýmu je málo. Nekuřáci mají smůlu

Jaké možnosti mají lidé, kteří chtějí v centru Olomouce zajít do nekuřácké restaurace? Žádná sláva.

V Evropě přibývá zemí, které úplně zakázaly kouření v restauracích. V Česku poslanci pouze schválili zákon, který od příštího roku nařizuje provozovatelům vylepit na dveře podniku samolepku s piktogramy, z nichž bude zřejmé, zda se uvnitř smí kouřit. Majitelé si však i nadále mohou sami rozhodnout, jestli si v jejich podniku lidé zapálí či ne. „Na nekuřácký podnik se nepřeměníme. Většina lidí stejně večer sedí v kuřácké části,“ říká Jakub Drexler, manažer restaurace U Kejklíře, kde hosté na stolech nenajdou popelníky pouze v salonku. Nekuřáky však chrání před cigaretovým dýmem jen závěs. „Chtěli bychom obě části lépe oddělit. To však vyžaduje stavební úpravy a záleží na dohodě s památkáři,“ vysvětluje Drexler.
Většina hostinských se snaží vyjít vstříc oběma skupinám, nekuřákům však obvykle vyhradí pár stolů a nad ně umístí cedule s přeškrtnutou cigaretou. Například U Morousů nebo Červeného volka žádná bariéra není a kuřáci sedí v těsné blízkosti ostatních. Podobná situace je i v další podnicích v centru, mnohdy jde spíš o symbolické rozdělení a cigaretový kouř dýchají všichni. Samostatnou místnost najdou lidé třeba v Potrefené Huse nebo podniku Il Castello. Ještě víc vyšli hostům vstříc provozovatelé Hanácké hospody. Nekuřáci mají vyhrazený prostor nahoře, milovníci nikotinu musí sejít do pivnice ve sklepě. „Na nekuřáckou se hospoda změnila vloni v září, protože jsme nemohli nabídnout úplně oddělené sekce pro obě skupiny. Lidé si na změnu rychle zvykli,“ uvedl provozní Ladislav Vychopeň.

Zákaz kouření při obědě

V mnoha dalších restauracích v centru ale zůstává vše při starém a místo pro nekuřáky nenajdete.
„Nemáme takové prostory, abychom je mohli vyčlenit jen pro nekuřáky. Moc lidí ale u nás nekouří, protože cizinci jsou zvyklí si zapálit venku. Navíc máme klimatizaci a pračky vzduchu,“ říká majitel Moravské restaurace Zdeněk Matěj.
Přesto se situace zlepšuje, alespoň v době oběda je ve většině podniků popelník na stole tabu. A přibývá i nekuřáckých hospod. Od února si cigaretu nezapálí návštěvníci Pizzerie Taverna. Delší dobu už se nekouří také U Krokodýla.
„Někteří štamgasti brblali nebo dokonce odešli, ale hodně nových zákazníků jsme díky tomu získali,“ říká provozní Petr Janošek.

Na vzduchu si popovídají

Svého rozhodnutí nelituje ani David Pravda, který před třemi lety jako jeden z prvních v Olomouci otevřel nekuřáckou vinotéku Kaštánek. „Byl to dobrý tah, prosperujeme. Chodí k nám i kuřáci. Ti si to pochvalují, protože stejně jako třeba v Irsku kouří venku, kde se seznámí a popovídají si,“ popsal Pravda. Mnoho Olomoučanů překvapilo rozhodnutí provozovatelů Jazz Tibet Clubu rozšířit počet nekuřáckých podniků. Jazzový koncert bez zapálené cigarety si dosud málokdo dokázal představit. „Zjistili jsme, že je to přežitek. Když tady posledně koncertoval Laco Deczi, říkal, že v amerických klubech už se dávno nekouří. Návštěvníci změnu uvítali,“ vysvětlila provozní klubu Jana Šubová.

Co si myslíte o kouření v restauracích vy? Pište na redakceolomouc@mf.cz