Hoverbike Scorpion-3: Co dokáže ruský prototyp létající motorky?

Hoverbike Scorpion-3 může být ovládán jak dvěma joysticky, tak i na dálku.

Hoverbike Scorpion-3 může být ovládán jak dvěma joysticky, tak i na dálku. Zdroj: Hoversurf.com

Čtveřice vrtulí (každá s vlastním elektrickým motorem) dokáže vyvinout rychlost 60 km/h a vynese vás až do 10metrové výšky.
Maximální nosnost je 125 kg.
Zábava však bohužel nebude trvat dlouho. Baterie (umístěná pod sedlem) totiž zatím vydrží pouhých 15 minut.
Povedený létající stroj je vybaven speciálním bezpečnostním softwarem monitorujícím rychlost a výšku.
Ten v případě hrozícího nárazu může převzít kontrolu nad manuálním řízením a pohromu odvrátit.
8
Fotogalerie

Chtěli byste se někdy proletět strojem podobnému těm, ve kterých se proháněli Imperiální Stormtroopeři z Hvězdných válek? Toto přání vám může splnit rusko-kalifornská firma HoverSurf. Ta nedávno představila prototyp létající motorky a nyní chystá její sériovou výrobu.

Tento projekt původně odstartoval jako crowdfundingový, ale nakonec našel lukrativního sponzora – ruskou státní rozvojovou banku Vněšekonombank. Ta do vývoje Scorpionu investovala hned několik milionů dolarů. Její ředitel Sergey Gorkov totiž věří, že jde o prototyp platformy s mnohostranným využitím.

Možností je spousta. Přeprava osob a zboží, záchranné situace, průzkumy arktické krajiny... Zapomínat bychom neměli ani na extrémní sporty – vždyť jednou z designových inspirací byl právě závodní dirtbike.

A co vlastně kvadrokoptéra, jež může být ovládaná jak dvěma joysticky, tak i na dálku, umí? Čtveřice vrtulí (každá s vlastním elektrickým motorem) dokáže vyvinout rychlost 60 km/h a vynese vás až do 10metrové výšky – pokud tedy nevážíte více než maximálně povolených 125 kilogramů. Zábava však bohužel nebude trvat dlouho. Baterie (umístěná pod sedlem) totiž zatím vydrží pouhých 15 minut.

Video placeholde
Scorpion-3 public flight at Moscowraceway • Živě.cz

Povedený létající stroj je vybaven speciálním bezpečnostním softwarem monitorujícím rychlost a výšku. Ten v případě hrozícího nárazu může převzít kontrolu nad manuálním řízením a pohromu odvrátit.

Hoverbike Scorpion-3, který si v případě zájmu můžete předobjednat na webu hoversurf.com, by měl být k dostání příští rok. Zaplatíte za něj 1 až 1,7 milionu korun. Ale pospěšte si. Dle šéfa společnosti Alexandra Atamanova je o novinku velký zájem – obzvláště v Asii a na Blízkém východě.