Hrabla jsou minulost, sníh uklidí město

Klatovská radnice investovala do letošního zimního úklidu dva miliony. Navíc se musí technické služby postarat o všechny chodníky.

Kdo je na řadě s úklidem sněhu? Tak tahle otázka obyvatelům panelových domů odpadne. V nadcházejících zimních měsících už bude úklid chodníků výhradně na technických službách. I když lidem na sídlištích ušetří radnice starosti, obyvatele to rozdělilo na dva tábory. Jedni jsou rádi, druzí se bojí, že to technické služby nebudou stíhat. Zvládneme to Do zimního úklidu město investovalo dva miliony korun.

„Chceme koupit nové stroje na úklid sněhu a zaměstnáme od prosince natrvalo tři pracovníky, kteří budou čistotu chodníků udržovat nejen v zimě, ale i v ostatních měsících,“ podotkl starosta Klatov Rudolf Salvetr. „Pokud nebude žádná sněhová kalamita, neměl by být s úklidem problém. Už teď připravujeme mapy a rozdělení města do zón podle důležitosti. V tom pořadí pak budeme sníh uklízet,“ ubezpečil ředitel technických služeb Jiří Pour. Jen v Klatovech je zhruba pětačtyřicet kilometrů chodníků, k tomu se musí technické služby postarat i o místní komunikace ve spádových obcích. Ještě v loňské sezoně zákon nařizoval majitelům domů se o přilehlé chodníky starat. Novelu zákona teď vítají hlavně ti, kteří brzo ráno vstávají do práce a vrací se třeba až večer.

„Já navíc dělám na směny a uklízet chodník ještě po večerech? To je rasovina,“ vzpomíná Martin Dolejš. Naopak Marie Bočanová se bojí, že chodníky teď budou uklizené jen někdy nebo vůbec. „Vždyť se podívejte, jak vypadají některé silnice v zimě. To je hrůza. Tak jak potom můžou vypadat chodníky,“ zlobí se žena. „Kolikrát není v zimě posypáno v centru a člověk by se tam někdy zabil. Moc tomu nevěřím,“ dodává.