Dron E15: Hrad Helfštýn prochází citlivou rekonstrukcí. Hotovo má být již letos

Video placeholde
Hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
Hrad Helfštýn
65
Fotogalerie

Na hrad Helfštýn na Přerovsku se po čtrnácti dnech pandemií vynucené přestávky vrátili stavbaři. Finišují s rozsáhlou rekonstrukcí torza renesančního paláce, který plánovala správa hradu otevřít letos v létě. I když jsou kvůli nařízení vlády kvůli boji s koronavirem hrady zavřeny, staví se, uklízí nebo maluje i v dalších památkách.

 

Současná rekonstrukce má torzo hradu ze 14. století přetvořit v expoziční prostory, které budou přístupné veřejnosti.

„Podle smlouvy je cena za stavební úpravy a rekonstrukci hradu Helfštýn 64,7 milionu korun a termín dokončení je v dubnu příštího roku,“ uvedl ještě před vypuknutím pandemie Michal Talián, mluvčí stavební firmy Hochtief, která práce provádí.

Palác byl bez střechy, jen zřícenina se zachovaným obvodovým a dělicím zdivem dvou nadzemních podlaží. Rekonstrukcí prochází celkem 11 zbytků místností, které budou sloužit jako chodby a výstavní prostory. Staví se i nová trasa ve druhém podlaží.

„Nové prvky se zásadně a záměrně odliší od původních a do stávajících konstrukcí se zasahuje v nejmenší možné míře,“ doplnil Talián. „Na nové konstrukce bude použita trojice materiálů – plech z patinující oceli, leštěný beton a sklo,“ podotkl.

Zastřešení pěti výstavních prostor a dvou schodišť bude z pískovaného skla. Tak se zajistí ideální světelné podmínky pro expozici a nasvětlení samotné architektury paláce.