Hrad Sovinec dobyjí mistři různých bojových umění

Bojové výkřiky a řinčení zbraní se bude od pátku do soboty ozývat za hradbami hradu Sovinec na Bruntálsku. Už pošesté se zde sejdou mistři bojových umění na akci s názvem Ostří východu. Návštěvníkům své akrobatické kousky předvedou například znalci čínských i filipínských bojových umění. Na hrad dorazí také vojáci, slaňovat budou z věže i hradeb a lidem předvedou bojové umění musado.

„Chceme přiblížit bojová umění lidem a zároveň chceme, aby viděli, že na hradech nemusejí být jen šermíři a divadelníci, ale i sportovci a umělci. Nepůjde o klasickou show, kdy se na sebe vrhnou dva bojovníci, ale naopak budou lidem vysvětlovat techniky a ukazovat, co a jak funguje,“ řekl dnes ČTK organizátor akce David Křížan.

Na hrad Sovinec dorazí na šest desítek vystupujících a lidé se mohou těšit na desítku vystoupení. Návštěvníci spatří například čínský styl sebeobrany založený na tradičním bojovém umění i šerm vycházející z kombinace filipínských a evropských umění zvaný skirman.

Ukázka bojového stylu Musado v podání profesionálních vojáků z letecké základny z Přerova

Znalci je zasvětí i do toho, jak mohou při napadení využít k sebeobraně předměty denní potřeby. „Využít se dá mobilní telefon, ale i propiska. Při napadení můžete využít předmět, který máte v ruce a zároveň tím znásobit svou sílu,“ podotkl Křížan. Doplnil, že ženy mohou při sebeobraně použít i svou kabelku. „Dámská kabelka je takový malý kulomet. Využít se dá rtěnka, sklíčko, řasenka, tohle všechno jsou předměty, kterými se dá bránit,“ doplnil Křížan.

Vojáci předvedou musado

Na Sovinec dorazí i vojáci 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Lidem předvedou slaňování z věže a hradeb, svou vojenskou techniku a na závěr systém boje z blízka musado, který je vyučován pouze v ozbrojených silách. „Vojáci musado na této akci předvádějí pravidelně již pět let, běžně to ale není standardní,“ dodal organizátor akce. Zapojit se do dění na hradě mohou i samotní návštěvníci; loni mohli na lanovce například jezdit z věže, slaňování si budou moci vyzkoušet i letos.

Setkání mistrů bojových umění na hradě Sovinci, které pořádají školy bojových umění nejen z Olomouckého kraje, podle pořadatelů každoročně přihlíží na tři tisíce diváků.