Hradecký Drak přivítá rok Draka

Divadlo Drak chystá sedmihodinový maraton exotické podívané, melodií i vůní.

Vůně barevného jarmarku, ukázky bojových umění, exotické písně, rytmy a orientální tance. Nejen požitky pro oči a uši přenesou návštěvníky královéhradeckého Divadla Drak až do daleké pestré Asie.

Nevšední oslavu příchodu nového roku podle čínského lunárního kalendáře slibuje pátý ročník multikulturního hudebního festivalu Songfest. Rok 2012 je rokem Draka.

„Drak znamená vesmírnou energii, sílu, dynamický pohyb. V roce 2012 přichází Drak vodní. Jeho vesmírná energie nebude tak agresivní, bude spíš chladná než teplá, spíš jemná než tvrdá a prudká, temná než světlá. Ale má trvalejší charakter a skýtá prostor pro růst a vývoj,“ vysvětluje čínská zpěvačka a ředitelka festivalu Feng-yün Song.

Ve znamení vodního Draka a atmosféry pozitivní energie se ponese celé hudební setkání umělců z Čech a Dálného východu.

Buvol s dračí energií

Moderátorem programu Songfestu bude herec, režisér, scenárista a improvizátor Jaroslav Dušek.

„Je sice ve znamení Buvola, ale má dračí energii,“ zdůvodňuje výběr průvodce večerem Feng-yün Song.

Několika mezinárodními cenami ověnčená čínská zpěvačka se představí několikrát. Zazpívá i se svým Triem PUO.

„Zahrajeme česko-čínský repertoár v náladě šansonu a jazzu. Jsou to autorské skladby v orientální náladě - lidovky z Číny, orientálního Východu,“ říká Song.

Původně vystudovala čínskou operu. Do Čech před lety přijela za studiem bohemistiky a už tu zůstala.

„Kdybych nepřijela do Česka, předpokládám, že bych zpívala čínskou operu a čínský repertoár. Tak široký hudební obzor bych asi těžko získala. Můj hudební projev je dnes nadžánrový. Vychází z čínské hudby, ale snažím se dávat do své práce různé kulturní vlivy, především z Moravy,“ vysvětluje Song.

Na festivalu zazpívá s mezzosopranistkou Terezou Roglovou Moravské dvojzpěvy, výběr písňových cyklů Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a Antonína Dvořáka za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové.

Hradecký Songfest přivítá i virtuosku na klasickou čínskou loutnu Gao Yingying, laureátku čínské hudební soutěže Zlatý zvon 2011 v kategorii národních hudebních nástrojů.

Zahrají i čeští Draci

Mezi českými hosty festivalu je „dračí“ kapela Majerovky se zpěvačkou Alicí Holubovou, první vokalistkou kapely Hradišťan, a písničkář ve znamení Draka Jan Burian.

„Zahrajeme jednu písničku z desky Dívčí válka. Je to cyklus o ženách, kde Feng-yün Song zazpívala v češtině, roztomile s lehkým čínským přízvukem, písničku Květa, bohyně kuchyně. Ale něco nového určitě vznikne i na místě,“ plánuje Burian.

Pro návštěvníky hudební oslavy připravují pořadatelé dračí tombolu nebo diskusní fórum na téma Čas Draka.

„Program doprovodí šamanský rituál, dílny zpívání a tancování, výtvarné dílny, ukázky původních etnických tanců z Jávy a Bali, ukázky z taoistického wudang kung-fu školy Plující oblaka a tradiční čínský lví tanec,“ vyjmenovává další lákadla Songfestu mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Kromě toho budou mít návštěvníci příležitost ochutnat speciality vegetariánské restaurace Govina nebo se stát účastníky čajového rituálu Dračí studna.

Songfest v Divadle Drak odstartuje v pátek 20. ledna ve čtyři hodiny odpoledne, hlavní koncertní část začíná v sedm večer.

O SONGFESTU

* Je to hudební multikulturní festival, celostátně se pořádá od roku 2008.
* Zakladatelkou je zpěvačka, skladatelka, hlasová pedagožka, cvičitelka a terapeutka Feng-yün Song.
* Festival oslavuje příchod nového roku podle čínského lunárního kalendáře.
* Rok Draka začíná 23. ledna 2012, je energeticky nejsilnějším obdobím čínského zvěrokruhu.
* V hradeckém Divadle Drak se Songfest uskuteční 20. 1. v 16.00-23.00.
* Vstupné do 19.00 je zdarma, na večerní program 250 korun. Slevu mají studenti, senioři, rodiny a zdravotně znevýhodnění, celý program je zdarma pro děti do deseti let.