Hrady a zámky otevírají své b rány. Začíná turistická sezona

Většina památek v kraji otevře s příchodem dubna své brány návštěvníkům.

Nastává doba výletů. Sedmička vybrala nejvýznamnější památky v Moravskoslezském kraji, které bude možné letos navštívit. Kromě klasických zámeckých prohlídek na některých místech připravili speciální program.

Zámek Hradec nad Moravicí (okres Opava)
www.zamek-hradec.cz Otevřeno: duben, říjen, prosinec – pouze soboty a neděle od deseti dopoledne do čtyř hodin odpoledne, včetně Velikonočního pondělí,
květen až září – denně mimo pondělí od deseti dopoledne do pěti hodin odpoledne. Vstupné: 100, 60 korun
V dubnu mohou návštěvníci zhlédnout základní prohlídkový okruh, který obsahuje zámeckou čítárnu, knihovní sály, reprezentační jídelnu, novogotický koridor, společenské salony, dámský rokokový pokoj a historickou expozici.

Zámek Kravaře (okres Opava)
Otevřeno: duben, říjen – pouze soboty a neděle od deseti do čtyř hodin,
květen, září – denně mimo pondělí od devíti do pěti.
Vstupné: 40, 20 Kč
Zámek v Kravařích vznikl na místě renesanční tvrze ze 16. století. První zmínka o tvrzi je z roku 1377. Stávala v západní části zámeckého areálu, kde byly nalezeny její základy. Kravařský zámek bývá označován jako barokní perla Slezska.

Zámek Raduň (okres Opava)
www.zamek-radun.cz Otevřeno: duben – od 2. dubna pouze o sobotách a nedělích od deseti do tří hodin, 23. dubna až 1. května až do pěti hodin,
květen, červen: všední dny mimo pondělí od devíti do čtyř hodin, soboty a neděle od deseti do pěti hodin červenec, srpen: denně mimo pondělí od deseti do půl šesté odpoledne. Vstupné: 90, 60 korun Připravená je prohlídka reprezetačních, společenských a soukromých obytných pokojů, prezentujích bytovou kulturu a životní zvyklosti zámeckého panstva i personálu nejrůznějšího postavení. Kromě toho je v zámku k vidění kolekce nového stolního textilu a větší soubor předmětů každodenní potřeby, zejména z kategorie dámského odívání a galanterních i hygienických nezbytností.

Zámek Bruntál (okres Bruntál)
www.bruntal-zamek.cz Otevřeno:
říjen, duben: úterý až neděle od devíti do čtyř hodin květen, září: pondělí až neděle od devíti do pěti hodin Vstupné: 70, 40 Kč Netradiční půdorys zámku Bruntál do kruhové výseče s renesančním arkádovým nádvořím a hodinovou věží jej staví do role nejvýznamnější kulturní památky celé oblasti. Nejhodnotnější interiéry zámku jsou zpřístupněny veřejnosti: zámeckou expozici tvoří kaple v přízemí a sály prvního patra zámku, zdobené rokokovými nástěnnými malbami mimořádné kulturní hodnoty a vybavené původním mobiliářem z 18. až počátku 20. století.

Zámek Fryštát (okres Karviná)
www.zamek-frystat.cz Otevřeno:
Zámek Fryštát Karviná je přístupný od 1. dubna do 31. října s výjimkou třetího návštěvnického okruhu, který mohou lidé navštívit celý rok.
Vstupné: 70, 40 korun
Prohlídky jsou rozdělené na tři okruhy. První vede hlavní budovou, druhý a třetí vedlejší budovou. Prohlídky jsou od úterý do neděle od deseti do pěti hodin.

Hrad Sovinec (okres Bruntál)
www.hradsovinec.cz Otevřeno:
duben, březen: o víkendu od devíti do čtyř hodin,
květen až září: úterý až neděle od devíti do pěti hodin
Vstupné: 60, 30 korun
Návštěvníkům hradu je zpřístupněno pět nádvoří nádvoří a Horní hrad (nejstarší část hradu) s vyhlídkovou věží s výhledem do krajiny sovineckého přírodního parku. V bývalých konírnách jsou instalovány expozice Lesnické školy na Sovinci a expozice drobností z historie hradu, v purkrabství expozice archeologie a zbraní a ve sklepení mučírna.

Hrad Starý Jičín (okres Nový Jičín)
www.stary-jicin.cz Otevřeno: duben, březen: o víkendu od deseti do pěti hodin,
květen: ve čtvrtek a pátek od dvanácti do pěti, o víkendu od deseti do pěti hodin Vstupné: 20, 10 korun
První písemná zmínka o hradu pochází z roku 1240, kdy Arnold z Hückeswagenu vydával v „Ditschin“ darovací listinu pro premonstráty ve Steinfeldu. Počátkem 14. století se stal držitelem hradu rod pánů z Kravař. V dubnu jsou na hradě naplánovány dvě akce. V neděli 24. dubna se uskuteční na nádvoří hradu a v sobodu 30. dubna se hrad slavnostně otevře za doprovodu dobové hudby a skupin historického šermu.

Hrad Hukvaldy (okres Frýdek-Místek)
www.ic.hukvaldy.eu Otevřeno:
duben a říjen: víkendy a svátky od devíti do čtyř hodin odpoledne,
květen až srpen: denně mimo pondělí od devíti do šesti hodin večer,
září: denně mimo pondělí od devíti do pěti hodin
Vstupné: 60, 40 korun
Za zakladatele hradu ze 13. století je považován Arnold z Hückeswagenu, který přišel do Čech z Porýní na žádost Přemysla Otakara I. Prohlídka hradu zahrnuje historii a stavební vývoj hradu, hradní areál s architektonicky hodnotnými objekty a barokní kapli svatého Ondřeje. Část paláce je upravena na rozhlednu.

Štramberská Trúba (okres Nový Jičín)
www.stramberskatruba.cz Otevřeno:
duben, říjen: každý den od devíti do pěti hodin,
květen až září: každý den od devíti do sedmi hodin večer,
listopad až září: každý den od devíti do čtyř hodin.
Štramberská Trúba je věž původního štramberského hradu, která po přestavbě v roce 1903 slouží dodnes jako rozhledna. Velmi zajímavá je na ní konstrukce střechy. Na Štramberské Trúbě si můžete pořídit pamětní list, který má připomínat výstup na čtyřicet metrů vysokou gotickou věž ze 13. století.

Slezskoostravský hrad (okres Ostrava)
slezskoostravskyhrad.cz
Otevřeno:
březen–květen: úterý až neděle od deseti do sedmi hodin večer,
červen–srpen: pondělí až neděle od devíti do osmi hodin večer,
září, říjen: úterý až neděle od deseti do šesti hodin.
Vstupné: 70, 40 korun
Prohlídka zahrnuje hradní věž, která je nejvyšší budovou celého hradního objektu. V jednotlivých patrech věže si mohou návštěvníci prohlédnout stálou expozici historie hradu a města Ostravy. Ve sklepním prostoru pevnosti se nachází velká akvária se sladkovodními rybami, muzeum čarodějnic a expozice práva útrpného s mučírnou.

Zámek Kunín (okres Nový Jičín)
www.zamek.kunin.cz Otevřeno:
duben: o víkendu od devíti do čtyř hodin,
květen až září: každý den kromě podnělí od devíti do pěti hodin,
říjen: o víkendu od devíti do čtyř hodin.
Vstupné: 70, 30 korun
Zámek v Kuníně patří mezi nejcennější barokní zámky v Moravskoslezském kraji. Na místě staré jednopatrové tvrze jej zde v letech 1726–1734 nechala vybudovat hrabata z Harachu. Zámek fungoval také jako škola, kterou navštěvoval František Palacký.