Hudební podzim nabídne i Karla Gotta

Sedmička vybrala sedm tipů, kam vyrazit po prázdninách za kulturou.

Karel Gott, Radůza, Jiřina Bohdalová s Pepou Vojtkem nebo kapela Charlie Straight. To je jen namátkou z bohaté nabídky hvězdných hostů, kteří se od září do listopadu chystají do Žďáru nebo do Nového Města –
zpívat, tancovat i vyprávět.

1. FLERET A JARMILA ŠULÁKOVÁ

Příznivci folkloru by neměli chybět ve středu 8. září v novoměstském kulturním domě. Ve velkém sále vystoupí v 19 hodin skupina Fleret společně s královnou lidové písně Jarmilou Šulákovou. Typickým znakem
Fleretu jsou regionální a lidové kořeny promíchané s rockem. To se projevuje ve výběru hudebních nástrojů, v jazyce textů, pěveckých frázích i v melodice. Nejznámější moravská folklorní zpěvačka vystupuje s folkrockovým seskupením už řadu let.

2. HVĚZDY, JAK JE NEZNÁTE

Herečka a rocker se sejdou na pódiu žďárského divadla ve středu 15. září v sedm hodin večer. Hosty putovní talkshow „Hvězdy, jak je neznáte“ bude oblíbená herečka Jiřina Bohdalová a frontman kapely Kabát Pepa Vojtek. „Jiřina Bohdalová bude vyprávět historky, Pepa Vojtek zazpívá písničky z muzikálů, ve kterých účinkuje, například z Barona Prášila,“ nastínila program ředitelka příspěvkové organizace Kultura Žďár Marcela Lorencová.

3. RADŮZA

Když se řekne Radka Vranková, málokdo tuší, o koho jde. Pseudonym české šansoniérky, písničkářky, harmonikářky a hudební skladatelky prozradí víc – Radůza. Koncertovat bude v úterý 12. října od 19 hodin v Kulturním domě v Novém Městě na Moravě. „S myšlenkou pozvat k nám Radůzu jsme koketovali
delší dobu. Hlavně kvůli tomu, že jsme slyšeli, že všude, kde hraje, je vyprodáno,“ uvedla programová referentka Novoměstských kulturních zařízení Ludmila Neumanová.

4. ŽALMAN A SPOL.

Podzimní kulturní program nezapomíná ani na fanoušky klasického folku a country. Ti by si měli v kalendáři zaškrtnout datum 21. října, kdy v Městském divadle ve Žďáru zahraje Žalman a spol. Čtveřice ve složení Pavel Žalman Lohonka, Jindřiška Brožová, Petr Novotný a Honza Brož se publiku představí v 19 hodin.

5. DUB.O.NET

V podzimních měsících nezahálí ani žďárské kulturní centrum Batyskaf. V sobotu 23. října přijede skupina Dub.o.net. „Dub.o.net je ojedinělý taneční reggae a dub projekt, který tvoří vynikající čeští muzikanti v čele s jamajským zpěvákem Vincentem Richardsem,“ představil hudebníky dramaturg klubu Batyskaf Aleš Kostečka. Dub.o.net působili například jako předkapela skupin Zion Train a Mad Proffesor na jejich pražských koncertech.

6. CHARLIE STRAIGHT/HOOCHACHOS

Místním i přespolním bude 5. listopadu patřit sál Kulturního domu ve Žďáru nad Sázavou. Z východu republiky přijedou Charlie Straight, které doplní neortodoxní žďárské hoo-hopové seskupení Hoochachos. Kapela Charlie Straight se zrodila před čtyřmi lety na třineckém gymnáziu. Jejich hudbu silně ovlivňuje britská hudební scéna. Minulý rok vydali debutové album She's a Good Swimmer a získali hned tři hudební ceny Anděl 2009: v kategoriích Objev roku, Album roku a Videoklip roku.

7. GOTT, ŠTĚDRÝ, VĚTROVEC

Po sedmi letech se do Žďáru vrátí Karel Gott. Několikanásobný zlatý slavík měl v místním domě kultury zpívat už ve středu 1. září, pořadatelé ale koncert přesunuli na čtvrtek 18. listopadu. Gott nedorazí sám. Spolu s ním se diváci mohou těšit na Karla Štědrého a kapelníka doprovodného orchestru Pavla Větrovce. Lístky za šest set korun na sezení a čtyři stovky na stání už sice byly vyprodané, ale někteří je vzhledem ke změně konání vrací.