Hummel: Letos chceme výš

Basketbalisté Nové huti Ostrava mají za sebou úvod sezony. Letos by chtěli hrát důstojnější roli než loni.

Dva domácí zápasy, dvě výhry. Basketbalisté Nové huti Ostrava začali letošní sezonu v basketbalové lize dobře. Především vítězství 84:79 nad silným Novým Jičínem se cení. Loni skončili svěřenci Zdeňka Hummela (na snímku) po základní části devátí a do play-off se nepodívali. Letos se chtějí mezi nejlepší znovu vrátit. V prvním kole vyhráli vysoko nad pražským USK 108:79. Poté už je čekaly dvě derby. V Opavě prohráli rozdílem šestnácti bodů, doma ale znovu uspěli.

Jak hodnotíte úvod sezony?

Zatím jsou naše výkony jako na houpačce. Porazili jsme pražský USK, který asi letos nebude patřit k nejsilnějším celkům. V Opavě jsme ale předvedli velice špatný výkon. První čtvrtinu jsme prohráli 7:31. Byl to asi nejhorší zápas během mého působení v Ostravě. Hned na to jsme však doma proti Novému Jičínu ukázali, že když dáme do zápasu srdíčko a bojovnost, jsme schopni porazit i hodně silného soupeře.

Co tedy mohou diváci očekávat od dalších utkání?

Doufám, že začneme podávat stabilní výkony. Hlavně zahraniční hráči si musí uvědomit, že bez nasazení se basketbal hrát nedá.

Jakou hrou se pokusíte nalákat diváky do hlediště Bonver Areny?

Musíme hrát daleko atraktivnější, agresivnější a rychlejší basketbal než loni. Překvapilo mě, že loňskou sezonu na nás chodilo hodně diváků, když jsme se pohybovali v dolních patrech tabulky. Pokud budeme hrát tak, jako proti USK, věřím, že si diváci cestu na basketbal v Ostravě najdou a že bude plno na každém domácím utkání.

Loni jste se nedostali ani do play-off. Jaké cíle si dáváte do letošního ročníku?

Chceme hrát důstojnější roli než loni, kdy bylo hlavním cílem zachránit se v lize. Jsem přesvědčený, že letošní tým je mnohem silnější než ten, který tady byl loni. Chceme se pohybovat v tabulce v horní polovině. Konkrétní zatím moc nechci být, protože na to je ještě příliš brzy.

Na čem jste v létě kromě kondice nejvíce pracovali?

Naší největší slabinou v loňské sezoně byla obrana. Měli jsme problémy hlavně s doskakováním míčů. Dokonce i poslední Vyšehrad byl v této statistice lepší. Bylo to především tím, že jsme neměli typického pivota. Na letošní sezonu jsme na poslední chvíli získali Poláka Trybanského, který má dva metry osmnáct. I když je tady krátce, jeví se zatím velmi dobře. Přestože jsme i letos v prvním utkání proti pražskému USK prohráli na doskoky. Věřím, že se to časem zlepší.

Kromě polského pivota tým posílili i Američané Joshua Gibson a Dwight Burke. Jak zapadli do týmu?

Výborně. Mám radost z toho, že hrají kolektivně, čímž ohromně pomáhají mladým hráčům. Většina amerických basketbalistů hraje hodně na sebe. Najdou se však mezi nimi výjimky. Typickým příkladem je Levell Sanders, který v Česku působí už dlouhých dvanáct let. Vždycky se dokázal na hřišti pro tým maximálně obětovat.

Už v přípravě jste sehráli spoustu zápasů. Co vám naznačily?

Byli jsme asi nejpilnějším týmem, co se týče počtu přípravných zápasů a turnajů. Představili jsme se v Katovicích, Levicích. Odehráli jsme kvalitní zápasy s polskými družstvy. Mám radost z toho, že se družstvo ve všech zápasech prezentovalo daleko kolektivnějšími výkony než loni.