Hurá na lyže! Sněhu je dost

Lyžaři museli letos v zimě dlouho čekat. Teď už je ale na Vysočině sněhu dost pro sjezdaře i běžkaře.

V prosinci a na začátku ledna to ještě pro lyžaře na Vysočině vypadalo na hodně nevydařenou zimu. V polovině února už je to úplně jiné. Spokojení musejí být příznivci sjezdového i běžeckého lyžování. Podmínky jsou takřka ideální.

Pravým rájem běžeckého lyžování na Vysočině je Novoměstsko, kde upravované trasy dosahují délky až sto kilometrů, dalších dvě stě kilometrů na ně navazuje. Stopy jsou perfektně připravené především severovýchodně od Nového Města na Moravě, vedou přes území přibližně dvaceti obcí v okolí. Trasy upravuje pro klasický styl rolba. Na křižovatkách a ve významných bodech jsou rozcestníky s oranžovými směrovkami.

Čerstvě upravené stopy si lyžaři užijí zejména na konci týdne. Rolba je projíždí nejčastěji v pátek a v sobotu. Lidé mohou její pohyb sledovat díky satelitní navigaci na www.lyzovani.nmnm.cz.

Každý den správci upravují tříkilometrový okruh Zahradníkův kout v těsné blízkosti Nového Města na Moravě. Na něj je přístup po hrázi koupaliště či od chaty Mercedeska.

I pro psy

Mezi Vlachovicemi a Skleným mohou několik kratších tras využít majitelé psích spřežení. Pokud se na nich nekonají tréninky a závody, jsou vhodné i pro běžkaře, kteří tam mohou bruslit.

Na novoměstské tratě na severu navazují na Milovech svratecké trasy, a východě u Míchova a Zubří bystřické stopy, na západě u Vlachovic pak žďárské trasy. Několik okruhů pro klasiku i bruslení je za Žďárem nad Sázavou směrem k Pilské nádrži.

Milovníkům běžeckého lyžování se nabízí upravené tratě také v okolí Zborné u Jihlavy. Je jich tam přibližně deset kilometrů. Ideálním místem pro nástup na běžecké stopy je parkoviště na křižovatce u restaurace U Lyžaře.

Krátké fronty

Stejně dobré podmínky mají i vyznavači alpského lyžování. Všechny velké sjezdovky v kraji jsou v provozu. Na Šacberku u Zborné je metr převážně technického sněhu. „Podmínky jsou tady ideální, u vleku se čeká minimálně,“ pozval lyžaře provozovatel vleku Pavel Havlíček.

Na Šacberku se lyžuje denně od devíti ráno do devíti večer, v sobotu a v neděli už od osmi hodin ráno. Sjezdovku od podvečerních hodin osvětlují reflektory. V provozu je i dětský vlek, funguje také škola lyžování i snowboardingu. Lyžuje se i na menších svazích, v provozu jsou vleky v Brtnici, Mrákotíně či Božejově. Nového provozovatele má sjezdovka na Křemešníku na Pelhřimovsku, kde se lyžuje denně od devíti ráno do osmi večer.

KDE SI ZALYŽOVAT

• Jeden ze zdrojů informací o lyžování je web www.ceske-sjezdovky.cz/hory-strediska/vysocina. Lidé na něm najdou i záběry z webkamer, aktuální počasí, dopravní spojení a hodnocení sjezdovek.