Hurvínek vyjede každou neděli

Z lochovického nádraží vyjel v neděli motoráček z padesátých let. Po lokální trati bude jezdit až do září.

Trať mezi Lochovicemi a Zadní Třebaní, takzvaná „liteňka“, patří k nejromantičtějším úsekům železničních drah v Česku. Motorové vozy řady M131, svého času známé jako Hurvínek, začaly touto dopravní spojnicí mezi Podbrskou lokalitou a Dolním Poberouním pendlovat už v roce 1948. A vydržely na ní až do konce tisíciletí.
Poslední vozy z Tatry Kopřivnice a Tatry Studénka odstavili provozovatelé železniční dopravy v devadesátých letech. A v neděli se Hurvínek na koleje vrátil.

Do víkendového provozu vrátili Hurvínka nadšenci z Klubu železničních cestovatelů (KŽC). Občanské sdružení založili pod odborem Klubu českých turistů Praha v roce 1985. Dnes se jedná o celorepublikové sdružení osob se zájmem o železnici, cestování, turistiku a poznávání technických, kulturních, historických a geografických zajímavostí Česka. „Hurvínek bude na této trati jezdit každou neděli ve stejný čas, podle jízdního řádu,“ řekl za KŽC Bohumil Augusta, když Hurvínek v neděli krátce po jedné hodině opouštěl Lochovické nádraží za zvuku živé muziky. Další jeho zastávkou byly Všeradice.