Husy zachránily nejen Řím, ale teď i rodinu v ruském Abakanu

Husy, ilustrační foto

Husy, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Husy podle legendy zachránily obránce starověkého Říma před výpadem galských obléhatelů, teď "husarský kousek" zopakovaly i ve městu Abakan na Sibiři. Svým kejháním probraly ze spánku obyvatele domu zachváceného požárem, ale samy v ohni zahynuly. Poctu "heroickým husám" vzdalo alespoň komuniké místních úřadů.

Oheň podle záchranářů vzplál v noci na dnešek vinou zkratu nejprve na dvorku soukromého domu. Sedm hus začalo hlasitě kejhat a narážet do stěn kůlny ve snaze uniknout plamenům. Halas probudil hospodáře, který přivolal hasiče a ti během čtvrthodinky oheň uhasili. Obytné stavení se podařilo zachránit, samy husy však zahynuly pod střechou kůlny, která se během požáru zřítila.

Podle legendy ve čtvrtém století před naším letopočtem Galové vtrhli do Říma, jehož obyvatelé se spasili útěkem na opevněný vrch Kapitol. V noci se nájezdníci pokusili pevnost obsadit, ale před útočníky šplhajícími po příkré skále varovaly obránce husy z nedalekého chrámu. Římané výpad odrazili, ale po dlouhém obléhání se nakonec museli vykoupit.