Hypotékomat nabízí refinancování při končící fixaci hypotéky

Trh refinancování hypotečních úvěrů nabývá v Česku stále většího významu. Zejména v letošním roce, kdy dobíhá fixace u značné části hypoték uzavřených v rekordním roce 2007. Pokud klient uvažuje o refinancování stávajícího hypotečního úvěru, měl by začít s vyřizováním alespoň čtvrt roku před koncem fixace hypotéky, uvádí webový projekt Hypotekomat.cz.

„Obecně lze říci, že každý, kdo má v současné době hypotéku s končící fixací, může získat novou s lepší úrokovou sazbou díky refinancování. Zájemce o úvěr by ale měl mít na zřeteli nejen akční úrokovou sazbu, ale zároveň by měl přemýšlet i nad tím, zda je tím nejdůležitějším, co skutečně potřebuje. Zvážit by měl i další podmínky, jako třeba možnost předčasného splacení úvěru, možnost mimořádné splátky úvěru kdykoli, úvěr bez poplatků nebo opakované čerpání úvěru. V neposlední řadě by měl klient přemýšlet nad tím, co se stane, když chce úvěr doplatit, nemá na splátky úvěru, chce změnit banku při otáčce fixace, chce vyjednat jiné podmínky a kolik za změnu zaplatí,“ radí Miroslav Šmerha, manažer úvěrů společnosti IMG a.s., která je výhradním partnerem pro vyřizování hypotečních úvěrů projektu Hypotekomat.cz

Refinancování hypotéky představuje pro klienta vyřízení nového hypotečního úvěru obvykle u jiné finanční instituce, která za něj zaplatí hypotéku u stávající banky a klient pokračuje ve splácení již nové hypotéky u nového poskytovatele úvěru, a to za výhodnějších podmínek. Většina bank chce samozřejmě odlivu svých klientů zamezit, ovšem ne vždy zcela férovým způsobem. Klientovi například oznámí vypršení pevné úrokové sazby maximálně tři týdny před uplynutím fixní lhůty a klientovi už zpravidla nezbývá čas vyřídit si refinancování hypotéky u jiné banky v případě, že mu jeho stávající banka nabídne vyšší úrokové sazby než konkurence, uvádí Hypotekomat.

„Můžeme však s potěšením konstatovat, že konkurence na našem trhu umožňuje klientovi dostatečný výběr produktů, které může šikovný hypoteční makléř využít při řešení klientových požadavků a zároveň vyjednat lepší podmínky než kdyby klient oslovil banku sám. Na stránkách Hypotekomat.cz můžete po zadání částky, kterou zbývá doplatit, délky splácení, úrokové sazby a poplatku za vedení zjistit úsporu, kterou můžete získat u jiných bank,“ dodává Šmerha. Hypotekomat.cz je český internetový projekt věnující se nabídce výhodných hypotečních úvěrů předjednaných u partnerských bank. Za projektem stojí internetová agentura NetRoad s.r.o., která vytváří a provozuje vlastní internetové projekty. Díky partnerství s makléřskou společností IMG, a.s. je poskytovatelem komplexního servisu kolem hypoték a pořizování nového bydlení, včetně možnosti předběžného odhadu hodnoty nemovitosti nebo potřebného právního servisu.