Hyundai a Kia zvyšují prodeje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kia

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor a její sesterská společnost Kia Motors v září pokračovaly ve zvyšování prodeje. Firmy podle agentury Reuters předpokládají, že překonají své dřívější prodejní cíle pro letošní rok.

Hyundai zvýšila v září svůj celosvětový prodej meziročně o 14 procent a Kia o 16 procent díky silné poptávce na klíčových trzích, jako jsou Spojené státy a Čína. Růst obou automobilek by však v budoucnosti mohly narušit omezené výrobní kapacity, světová hospodářská krize a rostoucí konkurence, napsala agentura Reuters.

Hyundai tvoří společně se sesterskou firmou Kia pátého největšího výrobce automobilů na světě. Automobilky Hyundai a Kia byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. Firmy však v posledních letech zapracovaly na svých problémech s designem i kvalitou, a začaly tak dosahovat vynikajících výsledků v prodeji.

„Považujeme firmy Hyundai a Kia za velmi vážné konkurenty, protože vyrábí dobré automobily, mají solidní design a zlepšují kvalitu,“ uvedl nedávno šéf prodeje největší evropské automobilky Volkswagen Christian Klingler. „Hyundai bude s Volkswagenem soupeřit o titul největšího výrobce automobilů na světě. Ne v tomto nebo příštím roce, ale rozhodně ve středně dlouhém období,“ řekl analytik Frank Schwope ze společnosti NordLB.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.