Hyundai bude sériově vyrábět auta na vodík

Hyundai ix35 Fuel Cell

Hyundai ix35 Fuel Cell Zdroj: Hyundai

Korejská automobilka Hyundai Motor koncem roku 2012 zahájí sériovou výrobu vozidel ix35 Fuel Cell poháněných palivovými články na vodík. Hyundai se tak stane prvním velkým výrobcem automobilů, který zahájí komerční uvádění vozidel s nulovými emisemi na trh. Uvedli to zástupci značky na pařížském autosalonu.

Hyundai začne vyrábět vozy ix35 Fuel Cell v prosinci 2012 ve svém výrobním závodě Ulsan v Koreji. Do roku 2015 plánuje vyrobit do 1000 vozidel a nabídnout je veřejným institucím. Už má s městy v Dánsku a ve Švédsku podepsané smlouvy o leasingu vozidel pro městské a obecní vozové parky. Po roce 2015 plánuje Hyundai zavést omezenou hromadnou výrobu vozidel ix35 Fuel Cell s cílem dodat na trh 10 tisíc vozů.

Sada palivových článků ve vozidle přeměňuje vodík na elektrickou energii pro napájení elektromotoru. Jedinými emisemi, které ix35 Fuel Cell vytváří, je vodní pára.

Hyundai a po ní sesterská Kia také dnes představily třídveřové varianty svých evropských vozů i30 a pro cee'd, které se vyrábí v moravských Nošovicích a na Slovensku. Chtějí získat nové zákazníky především mezi mladými řidiči. „Třídveřové provedení nové generace i30 bylo navrženo výhradně pro Evropu, aby posílilo postavení značky Hyundai v jednom z nejvíce konkurenčních segmentů evropského automobilového trhu,“ uvedl viceprezident Hyundai v Evropě Allan Rushford. Nová i30 v pětidveřové variantě se vyrábí v Nošovicích půl roku. Za tu dobu si vůz koupilo 40 tisíc zákazníků.

Hyundai dnes rovněž oznámil návrat do světového šampionátu rallye, který opustil v roce 2003. V Paříži představila soutěžní verzi vycházející z nového modelu i20.