I OBRAZEM: Z veletrhu letadélek, lodiček, autíček

Z veletrhu Model Hobby 2013

Z veletrhu Model Hobby 2013 Zdroj: David Nesnidal

Z veletrhu Model Hobby 2013
Z veletrhu Model Hobby 2013
Z veletrhu Model Hobby 2013
Z veletrhu Model Hobby 2013
Z veletrhu Model Hobby 2013
15
Fotogalerie
Každý rok je to stejné; pokaždé si říkám, že na veletrh Model Hobby, který se čím dál víc podobá souběžnému veletrhu s hračkami, už nepojedu, ale nikdy mi to nedá a stejně v sobotu vyrazím do Letňan. Letos jakbysmet. Jako klimatologové, kteří pořád smutně sledují odtávající ledovce, si opět museli připadat vyznavači klasické modelařiny, protože vůně překližky, smrkových lišt a balzy zase o něco zeslábla. Ale taková už je doba a nemá smysl hořekovat. Koneckonců, kdo chce, své si najde.

Modelářský koníček je poměrně náročný na trpělivost a zručnost, zároveň však láká i ty, kteří nechtějí trávit desítky hodin v dílně a ještě předchozím studováním plánků, technologických postupů a fyzikálních zákonitostí. Mají svého dost v práci a s letadélky, autíčky nebo lodičkami se chtějí především odreagovat. Milan Kundera v jednom ze svých románů píše o „aktivní nudě“, ale dnes nebuďme tak přísní, spokojme se s kratochvílí nebo hraním.

Z veletrhu Model Hobby 2013 (historický motorový model)Z veletrhu Model Hobby 2013 (historický motorový model) | David NesnidalVýstava historických modelů patří tradičně k nejzajímavějším poutákům veletrhu

Modelářství tedy není jen tradiční hobby, ale i velký byznys, který pamatuje na všechny odstíny této vášně: od ortodoxních stavitelů, přes zájemce o částečně hotové stavebnice až po adrenalinové piloty a jezdce, kteří jsou ochotní utratit velké peníze za hotové nebo téměř hotové špičkové stroje.

Asi není třeba zdůrazňovat, že stejně široká je i kvalitativní škála modelářských výrobků, ani to, že i na jejím vrcholu vás nesmí zklamat informace „Made in China“. V Číně zkrátka vyrábějí všichni, tedy i špičkové modelářské firmy. Jejich výrobky ale mají za sebou dlouholetou tradici a vývoj a nezbývá než doufat, že také důkladnější výstupní kontroly.

O to radostněji modelářské srdce zaplesá, když v řadě stánků s hotovými (i patřičně efektními) modely na bázi polystyrenu narazí tu a tam na nenápadnější oázu českého výrobce stavebnic. Příjemné zastavení bylo například u stánku Modelservisu Petra Žáka, který nabízí jak konstrukční stavebnice polomaket skutečných letadel, tak výkonné větroně z uhlíkových kompozitů.

Ostrůvky v Číně

Řada firem také nabízí kompletní laserové nebo CNC překližkové a balzové výřezy dílů, které lze sestavit jako stavebnici, dokonce bez použití stavebního plánu. Jednou z nich je firma Czechaero Květoslava Štorka z Litomyšle: „Jsme takový český ostrůvek v Číně,“ směje se podnikatel a sám modelář. Ochotně otevírá stavebnici českého historického modelu Luňák, který zkonstruoval Radoslav Čížek, jehož jméno mělo i v minulé době zvuk v celé modelářské Evropě.

Z veletruh Model Hobby 2013Z veletruh Model Hobby 2013 | David Nesnidal

Oblíbené stavebnice z překližky, balzy, lípy či smrku vyrábí také benešovská firma Classicmodels a rodinná firma Hiesbök z Hlinska. Obě značky nesoucí prapor české modelářské klasiky však právě na letošním veletrhu chyběly. Jejich nabídku si ale lze bez problémů najít na internetu. A kdoví, možná že příští rok vůně dřeva na veletrhu Model Hobby zase zesílí. Vždyť i klimatologové občas překvapeně konstatují, že na některých místech v Alpách ledu naopak přibylo…