IBM zajímají zdravotnická data, za 2,6 miliardy dolarů koupí Truven Health

IBM

IBM Zdroj: Jan Sedlak

Společnost International Business Machines (IBM) koupí za 2,6 miliardy dolarů (63,3 miliardy korun) poskytovatele zdravotnických dat a analýz Truven Health Analytics. IBM se díky akvizici stane předním světovým poskytovatelem zdravotnických dat, analýz a přehledů.

Akvizice téměř zdvojnásobí velikost současné zdravotnické divize IBM Watson Health, která díky ní získá nové technologické služby pro lékaře a nemocnice. Zdravotnická data a analýzy od této firmy se dají používat k identifikaci úspory nákladů, zlepšení výsledků zdravotní péče, boji proti podvodům a efektivnějšímu provádění operací.

Truven má více než 8500 klientů, mezi nimiž jsou například také americké vládní úřady.IBM činnost divize Watson Health zahájila v dubnu 2015. Současné převzetí je od té doby již čtvrtou akvizicí IBM v oblasti zdravotnictví, uvedla agentura Reuters.

Truven byl původně divizí informační společnosti Thomson Reuters. V roce 2012 jej firma prodala za 1,25 miliardy dolarů soukromému investičnímu fondu Veritas Capital Fund Management.