Icahn vzdal další boj. S eBayem se nakonec dohodl

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: CTK

Vyostřená debata kolem obchodní strategie společnosti eBay je u konce. Minimálně tedy pro Carla Icahna. Veterán rizikových investic se od začátku roku snažil změnit složení představenstva firmy. Apeloval také na oddělení divize Paypal. Nakonec své požadavky stáhl, nepodařilo se mu získat dostatečnou podporu mezi investory.

Icahn se stal akcionářem internetové společnosti začátkem letošního roku, kdy koupil dvouprocentní podíl. Následně začal prosazovat odloučení divize PayPal, tedy elektronického platebního systému, který firmě generuje až 41 procent z celkových tržeb. Kromě toho usiloval o dosazení dvou svých kandidátů do představenstva internetového obra.

Nakonec ale své plány přehodnotil. Prohlásil, že možná odkoupí další akcie eBay. Dodal však, že hodnota společnosti je v současné době hodně pod úrovní, kterou by si zasloužila. V aktuálním interview pro CNBC pak zdůraznil, že se gaye úplně „nevzdal“. Se šéfem firmy John Donahoem se pravidelně setkává a diskutuje o další strategii.

Ostré výměny

Debata se v posledních týdnech velice vyostřovala. Koncem února poslal Icahn akcionářům dva otevřené dopisy, v nichž upozorňoval, že managament eBaye má na svědomí několik „závažných chyb“. Předseda správní rady Pierre Omidyar tehdy reagoval, že Icahn „pronáší nepodložená tvrzení a úmyslně očerňuje integritu vedení firmy“. Icahn v jednom dopise zmínil, že u dvou členů představenstva Marca Andressena a Scotta Cooka dochází ke střetu zájmů, kvůli němuž by neměli ve správní radě eBay sedět. Omidyar Icahnova slova odmítl s tím, že jsou „lživá a klamná“.

Jen o pár dní později Icahn znovu zaútočil. Prohlásil, že eBay má nejhorší vedení, jaké kdy viděl, což je podle něj příznakem toho, jak špatně jsou dnes americké společnosti řízeny. V rozhovoru pro televizní stanici CNBC v této souvislosti přiznal, že se rád zapojuje do dění ve firmách. Kritici mu vyčítají, že mu jde o peníze. On sám ale tvrdí, že se snaží získat větší hodnotu pro investory.

Vývoj akcií Ebay za poslední rokVývoj akcií Ebay za poslední rokVývoj akcií Ebay za poslední rok | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Další z velkých porážek?

Pro Carla Icahna je eBay další „porážkou“ za poslední měsíce. Začátkem února rezignoval v nátlaku na technologického obra Apple. Icahn šéfa Applu Tima Cooka dlouho přemlouval, aby firma odkoupila vlastní akcie a zvýšila tím tržní hodnotu.

V září se o Carlu Icahnovi hovořilo v souvislosti s jeho bojem o počítačovou firmu Dell. Ten nakonec také prohrál a ukončil svou snahu o zablokování plánovaného převzetí skupinou vedenou jeho zakladatelem Michaelem Dellem.