IFA: Sharp ukázal superjemnou obrazovku 8K4K

(VIDEO) Nedávno ještě rozlišení z říše sci-fi, dnes už realita. Před pár měsíci Sharp v Japosnu ukázal prototyp displeje nové generace, nyní ho můžeme obdivovat i v Evropě. Nová Super Hi-Vision LCD obrazovka první na světě využívá televizní formát příští generace.

Nabízí rozlišení 33 miliónu pixelů (7 680 x 4 320), což představuje 16x větší rozlišení než nabízí současný formát HDTV. Prototyp nesoucí jméno 8K4K, což je zkratka velikosti jejich rozlišení, je pokračovatelem displejů Sharp 4K2K, které jsou již nyní dostupné pro komerční využití a mají asi 4x vyšší rozlišení než HDTV.

Displej schopný zobrazovat Super-Hi Vision, televizní formát budoucnosti známý také pod označením Ultra High Definition Television(UHDTV), ten již několik let je v Japonsku představován nástupce současného HD vysílání. Špičkový displej 8K4K, který vznikl i právě za účelem prezetace tohoto vysílání budoucnosti, je výsledkem řady vylepšení, využívá se především technologie UV2A technologie společnosti Sharp, která nabízí zvýšený kontrast a vyšší světelnost. Display 8K4K má úhlopříčku obrazu 216 cm (rozměry obrazovky jsou 1,9 x 1,05 metru).

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.