Ikea chce postavit nový Londýn a Hamburk

Ikea Town Londýn

Ikea Town Londýn Zdroj: Vizualizace Ikea

Vizualizace plánované nové zástavby Londýna v okolí olympijského parku
Vizualizace plánované nové zástavby Londýna v okolí olympijského parku
Vizualizace plánované nové zástavby Londýna v okolí olympijského parku
Skandinávské projekty Ikea
Studenské koleje Ulito od Inter Ikea
6
Fotogalerie
Švédský nábytkářský koncern Ikea již ukazuje, že to s avizovanými investicemi do výstavby myslí vážně. Představil ambiciózní návrhy takzvaného Ikea-City, které chce stavět v Londýně a Hamburku.

Firma plánuje postavit v Hamburku zcela novou čtvrť pro tisíce lidí. „V plánované zástavbě se počítá s bytovými jednotkami, kancelářemi a obchody,“ uvedl pro server Welt.de šéf nemovitostní společnosti Ikea Landprop Harald Müller. Ikea nyní hledá v Hamburku vhodné pozemky – alespoň pět hektarů - například v širším centru, nebo v okolí letiště. „Hamburk pro nás je v Německu jedním z prioritních měst kde vyhledáváme pozemky,“ potvrdil serveru Müller.
K plánům švédských nábytkářů jsou zatím skeptičtí němečtí urbanisté. Ti hovoří o tom, že v Hamburku žádné vhodné pozemky pro soukromou investici takového rozsahu nejsou.

Bez ohledu na hledání pozemků pro výstavbu nové čtvrti chce Ikea v Hamburku otevřít ubytovnu a hotel. „Ceny nebudou příliš vysoké, ale úplně levný hotel to nebude“ říká Müller.

Podívejte se, co chce Ikea stavět:

Podle serveru projekt podobné velikosti připavuje Ikea i v Londýně. Uchází se o pozemky v průmyslové zóně Hamm, nebo Billbrook. Konkrétní koncept svou čtvrť End Ikea, zatím společnost řeší s londýnskými úřady. Ikea má podle informací serveru zájem i o pozemky jižně od olympijského parku.