Intel RealSense: kamera připravená na budoucnost

Intel RealSense: kamera připravená na budoucnost

Intel RealSense: kamera připravená na budoucnost

Zatím se 3D kamera s Intel RealSense objevila jen v několika prvních vlaštovkách, v nových zařízeních mířících na náš trh se ale bude objevovat stále častěji. Oproti běžné „webce“ vám toho tato technologie nabídne mnohem více. Kromě ovládání gesty umí rozpoznat i vzdálenost nebo nasnímat trojrozměrný model obličeje.

Většina z nás jistě zná klasickou kameru či webkameru integrovanou v notebooku, tabletu nebo mobilním telefonu. I do těchto zařízení už v daleko širší míře než dosud míří nová generace miniaturní 3D kamery Intel RealSense, která umí vše, co běžná kamera a navíc má i spoustu pokročilých funkcí.

Měří hloubky prostoru

Systém Intel RealSense se skládá ze čtyř hlavních částí – klasické kamery s vysokým rozlišením, infračerveného vysílače, snímače a také prostorových mikrofonů.

Díky této kombinaci dokáže z obrazu vyhodnotit, jak je vše na obraze daleko, co je v popředí, co v pozadí a odkud se ozývá zvuk. Intel RealSense dokáže z obrazu v reálném čase zjišťovat polohu a vzdálenost objektů a s přesnou lokalizací zvuku i mnohem kvalitněji snímat hlas.

Zatímco dříve byla podobná technologie otázkou velkého zařízení, které se muselo připojovat k počítači přes kabel, nová generace je už tak miniaturní, že se vejde i do malých mobilních telefonů nebo tenkých tabletů a samozřejmě také do notebooků nebo zařízení 2v1.

Intel RealSense: kamera připravená na budoucnostIntel RealSense: kamera připravená na budoucnost

Rychlé rozpoznání vašeho obličeje

S přesným snímáním obrazu i hloubky je možné konečně přejít na biometrický systém ověřování, který známe z vědeckofantastických filmů. Díky spolupráci Intel RealSense s přihlašovací technologií Windows Hello od Microsoftu, která je součástí nových Windows 10, je možné se rychle, snadno a bezpečně přihlásit k vašemu účtu.

Jakmile notebook nebo tablet jednou nastavíte na příklad na vlastní obličej, příště k němu stačí pouze přijít a kombinace Intel RealSense a Windows Hello vás okamžitě rozpozná a systém odemkne. Nemusíte už znovu zadávat žádná hesla, ani piny, vše je zabezpečené podle vaší tváře. Právě pokročilá snímací technologie neumožňuje zabezpečení obelhat fotografií, protože se při ověřování pracuje s hloubkou a „živostí“ obrazu.

Další informace o technologii Intel RealSense včetně funkcí pro lepší videokonference, trojrozměrné snímání obličeje či její integrace do mobilních zařízení najdete v plné verzi článku.