Internet na ulici? U hospod

Redaktorka prošla s notebookem centrum Liberce. Zkoušela připojit se zdarma na internet. Uspěla hlavně v okolí restaurací a kaváren.

Sednout si s notebookem do obchodního domu, na lavičku v parku nebo třeba před libereckou radnicí a poslat mail? Nebo surfovat po internetu? Dá se, ale člověk musí vědět, kam jít. Zjištoval to test Sedmičky. Redaktorka si namířila na nejvíce frekventovaná místa a tam, kde lidé čekají například na autobus nebo na vlak.
První cesta vedla na autobusové nádraží. V pátek odpoledne tam křižují desítky autobusů, postávají hloučky mladých lidí. Ani jeden nemá notebook. A mohl by, pokud vydrží sedět zkroucený na lavičce a bude mít trpělivost. Síť ČSAD je zamčená. Nezapezpečený je Žlutý, ale na internet se s ním nedostanete. Zbývá síť se složitým názvem FreeNet. rochlice4. západ. A úspěch. Dostanu se na Google i na svůj mail. Celá „pátrací“ operace trvala čtvrt hodiny.
Další zkouška. Na libereckém vlakovém nádraží. V odjezdové hale není šance. Proměnila se ve staveniště. Zkouším to v vestibulu u prvního nástupiště. Bez úspěchu. Snad to bude venku lepší. Na třetím nástupišti je volná lavička. Sítí, které nechtějí heslo je víc, ale signál mizerný. Po dvaceti minutách to vzdávám. „Na nádraží se nepřipojíte. Nejbližší je internetová kavárna v Babylonu,“ radí mi paní na informacích.
Mířím po třídě 1. máje. Co to zkusit v parku? Na Rybníčku za libereckým Domem kultury se hned „chytím“ na lb.tesco.a. Připojím se, ale na internet mě to nepustí. Jdu do nového obchodního domu do fast foodu ve druhém patře. Po půlhodinovém snažení se vzdávám.
Pokračuji k liberecké radnici. U Neptuna na lavičce na náměstí zatnu do živého na první pokus. Pouští mě k sobě Banema Internet z kebabu pod podloubím.
Zkouším obchodní dům Plaza. Snadno a rychle. Díky místní kavárně STAR-CAFE. Jdu k lavičkám před krajskou knihovnou. Její signál je slabý, ale přebije ho Centrum lékařské genetiky GENNET.
Poslední zkouška v bazénu na Tržním náměstí. V hale bez úspěchu, ale o pár metrů dál, v restauraci otevírá internetovou náruč síť Doma.