Investice do komerčních nemovitostí mírně vzrostly

Komerční nemovitosti v celkové hodnotě 536 milionů eur (přibližně 13,4 miliardy korun) změnily majitele ve třetím čtvrtletí letošního roku. Suma se vztahuje na ČR, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Rumunsko. Šlo o nárůst oproti 435 milionům eur v druhém čtvrtletí, ale výrazně nižší hodnotu ve srovnání se stejným obdobím v předešlých letech. Informovala o tom poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

Mezi lednem a zářím přitáhly komerční nemovitosti ve střední Evropě celkem 1,9 miliardy eur. To bylo 40 procent ve srovnání se stejným obdobím loni, kdy tyto transakce činily 4,66 miliard eur. Z uvedené částky 1,9 miliardy bylo 1,15 miliardy investováno v Polsku a dalších 452 milionů eur v Česku oproti 1,9 miliardy rok předtím. “Objem investic v České republice oproti loňskému roku poklesl. Zásadní rozdíl ve srovnání s rokem 2010 však spočívá v míře aktivity. Investoři intenzivně pracují na nákupu nemovitostí, uzavření každé transakce je však neuvěřitelně zdlouhavé. Očekáváme, že jejich jednání se projeví v následujících 3 - 6 měsících,” říká vedoucí investičního týmu v C&W James Chapman.

Zájem investorů se ve středoevropském regionu přesunul z maloobchodního do kancelářského sektoru. Celkem 53 % veškerých letošních investic se týkalo nákupu kancelářských budov, zatímco 37 % objemu prostředků směřovalo do maloobchodních nemovitostí. Průmyslové nemovitosti zůstaly s osmi procenty poměrně pozadu. „Uzavírá se méně transakcí a zároveň se prodlužuje doba nutná pro jejich dokončení. Přesto je zájem investorů silný, přinejmenším v Polsku a České republice. V jednání je několik velkých transakcí a očekáváme silné čtvrté čtvrtletí. Náš odhad celkového objemu investic ve střední Evropě v letošním roce je však pouhých 3,5 miliardy eur. To je výrazně méně ve srovnání s loňskými rekordními 6,1 miliardami eur,” komentuje výhled na letošní rok partner C&W Charles Taylor.

Středoevropský trh se zotavuje z otřesů v Evropě a investoři připravují nové strategie. Vlastníci nemovitostí zvažují přecenění vlastněných objektů, anebo investování do jiných produktů. Vnímají, jak se změnily ceny, a poměřují náklady a riziko související s držením tohoto nemovitostního majetku. Díky tomu mohou být na prodej v příštích šesti měsících další objekty. Nabídku rozšíří také nemovitosti z portfolií fondů, které postupně dospívají a začínají se nemovitostí zbavovat. Do likvidace vstupují některé německé fondy.