Investice do nemovitosti je jedním z nejúčinnějších léků proti inflaci

Zdroj: Depositphotos.com

Zatímco určitá míra inflace je běžná všude po světě, aktuální postcovidová situace má na svědomí začínající globální paniku. Zdražuje se vše a všude, a to nejhloupější, co v tuto chvíli můžeme udělat, je nechat své peníze jen tak ležet.

Nemůžeme se totiž nechat ukonejšit tvrzením, které hovoří o inflaci lehce překračující hranici 4 %. Podle mnohých zdrojů je toto číslo podhodnocené a zatímco některé údaje zmiňují inflaci 8 %, vyskytují se i názory, které mluví o 10 % inflaci. A přestože se nemusíme podrobně zabývat tím, která hranice je ta pravá, musíme se zabývat tím, jak své prostředky zhodnotíme.

„Nechat své finance jen tak ležet na účtu je v aktuální situaci asi to nejhorší, co může někdo udělat. Ročně takto přichází o desetitisíce až čtvrtina Čechů. Přitom stačí část svých prostředků investovat,“ říká David Novotný, zakladatel a majitel realitní společnosti Bohemian Estates. Ta se mj. zabývá vyhledání a správou investičních a nájemních nemovitostí. O ty je dle Novotného v posledních letech mimořádný zájem.

Bohemian Estates International

Během uplynulých dvou let realitní trh s investičními byty čelil hned několika překážkám. Na jedné straně jsme byli svědky hromadného opouštění krátkodobých pronájmů, což vyústilo i ve větší nabídku bytů k pronájmu v centru Prahy a snížení výše nájmů. Na druhé straně jsme ale viděli snížení základní úrokové sazby, která měla za následek levnější hypotéky, a tím narůstající poptávku po nemovitostech, dále podpořenou strašákem inflace. Ať si totiž o aktuálních cenách myslíme co chceme, investice do nemovitostí je stále jedna z těch bezpečnějších forem zhodnocení peněz. Obzvláště, pokud budeme investovat chytře.

K výběru a nákupu nemovitostí za účelem jejich dalšího pronájmu a zhodnocení tak realitní odborníci radí přistupovat maximálně obezřetně. „Problém je v tom, že raketový nárůst cen realit teď většině lidem znemožňuje vidět pravý potenciál nemovitostí a je jednoduché nedobře posoudit, co je výhodné a co nikoli. Pokud se někdo rozhodne koupit investiční nemovitost, měl by jednak pečlivě zvážit jaký má nemovitost investiční potenciál, tedy jaký má potenciál růstu hodnoty a jaký výnos z pronájmu mi přinese. A hlavně nekupovat zajíce v pytli. Proto si myslím, že není od věci obrátit se na profesionály z oboru, kteří pomohou vyhledat výjimečné investiční příležitosti, spočítají její návratnost a navíc pak nemovitost před nákupem prověří po technické i právní stránce,“ vysvětluje David Novotný.

Bohemian Estates svým klientům nabízí nejen vyhledání a prověření nemovitosti, ale i následný pronájem, z něhož vlastníkům nemovitosti navíc garantuje pravidelný příjem. „Službu garantovaného nájmu nabízíme hlavně těm majitelům, kteří potřebují, aby jim nemovitost přinášela pravidelný zisk bez výpadku příjmu. Je tak ideální právě pro investiční nemovitosti financované hypotékou. S naší pomocí klient koupí byt či dům, my ho následně ho pronajímáme a garantujeme měsíční nájemné I v případě, kdy není nemovitost obsazena, a nakonec, v tu nejlepší možnou chvíli, pomůžeme nemovitost prodat. Jedná se tak o dvojí zhodnocení, které je plně pod kontrolou realitních odborníků a bez starosti a práce investora,“uzavírá David Novotný za společnost Bohemian Estates.