Investice do průmyslových nemovitostí letos v Evropě i ČR rostou

Investice do průmyslových nemovitostí se v Evropě za letošní tři čtvrtletí zvýšily meziročně o 15 procent na 6,8 miliardy eur, tedy asi na 176 miliard korun. V Česku vzrostly ve stejném období šestinásobně na 300 milionů eur (kolem 7,7 miliardy korun). Oznámila to realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL).

„Současný objem uzavřených realitních obchodů bohužel plně neodráží aktuální zájem investorů. Lepším výsledkům brání jednak nedostatek nejkvalitnějších nemovitostí třídy A v nabídce a stále vzrůstající napětí na globálních finančních trzích,“ komentoval evropská čísla ředitel oddělení kapitálových trhů Jones Lang LaSalle pro Evropu a další regiony Chris Staveley.

Největší počet transakcí zaznamenala JLL v třetím čtvrtletí na nejvýznamnějších evropských realitních trzích, tedy v Británii, Německu a ve Francii. V těchto zemích se od července do konce září uzavřelo 67 procent všech industriálních investičních obchodů.

V Česku se obchodům s průmyslovými nemovitostmi letos dařilo hlavně díky společnosti VGP, která na jaře prodala většinový podíl v šesti tuzemských průmyslových parcích za zhruba 7,7 miliardy korun. Minulý týden VGP oznámila, že prodala kontrolní balík také v dalších šesti skladových a průmyslových areálech v Česku za 3,5 miliardy korun. Tato poslední transakce se ale podle JLL dostane do realitních statistik až za poslední čtvrtletí.