Investovat do nových skladů se dnes rozhodně vyplatí

Výnosnost investice do logistických nemovitostí je stále velmi zajímavá, investovat do tohoto typu nemovitostí se rozhodně vyplatí. Podmínky financování jednotlivých projektů budou i nadále ovlivňovat spekulativní výstavbu, což vede k tomu, že se developerské společnosti čím dál častěji zaměřují na výstavbu na klíč pro předem zasmluvněného klienta. V rozhovoru pro Realit to řekl leasing manažer společnosti PointPark Properties, s. r. o., Daniel Kubizňák.

[file:10514:small:right]

Před krizí se nájemci doslova prali o volné skladové prostory, jaká je situace dnes, můžete hovořit o oživení trhu?

Jaké konkrétní projekty nyní realizuje vaše společnost, jak se změnilo chování nájemců?

P3 od začátku roku pronajala v rámci České republiky téměř 50 tisíc metrů čtverečních skladových ploch. Výrazně se na tomto výsledku podílel pronájem 13 tisíc metrů čtverečních společnosti PST CLC v PointPark Prague D1 nebo prodloužení nájemní smlouvy na 25 tisíc metrů čtverečních s VF Corporation v PointPark Prague D8. Z nových projektů určitě stojí za zmínku nejnovější P3 Build-To-Suit projekt v polské Poznani, kde jsme na přelomu dubna a května předali nájemci do užívání celkem 23 tisíc metrů čtverečních skladové a výrobní haly, nebo Build-To-Own projekt našich slovenských kolegů v Trnavě-Voderady pro Audia Plastics o celkové rozloze 15 tisíc metrů čtverečních.

P3 vždy kladla důraz na kvalitu služeb a v tomto trendu pokračujeme i nadále. Například poplatky za služby jsou tématem pro mnohé nájemce velmi citlivým a kladou na ně mnohem větší důraz než v předchozích letech. My se snažíme hrát vždy s otevřenými kartami, veškeré platby jsou jasně dané a i během roku se snažíme aktivně snižovat výši poplatků vyhledáváním nových dodavatelů.

Na kancelářský trh se sice v menší míře než dříve, ale přesto, vrátila spekulativní výstavba. Jak je to v sektoru logistických skladů?

Zatím je asi zbytečné mluvit o čistě spekulativní výstavbě, ve většině případů se jedná o projekty, kde je větší část předpronajata a jen část určena pro spekulativní výstavbu. Asi zatím ještě nedozrál čas na spekulativní výstavbu v takovém rozsahu jako před rokem 2009, i když dnes už registrujeme oživení zájmu i ze strany bank. Věříme, že příliv nových investic, zvýšená produkce a spotřeba budou znamenat oživení i na trhu výstavby nových logistických hal.

Vaše firma je mimo jiné známá výraznými investicemi do úspor energií. Co konkrétně nyní na českém trhu v tomto směru realizujete a jak to vnímají vaši zákazníci?

P3 letos dokončila instalace FVE na střechách svých skladů PointPark Prague D1 a PointPark Prague D8. Instalovaný výkon v PointParku D1 je 6,3 MWp, v PointParku D8 je to 2,2 MWp. Nájemci tím zajistíme úsporu energie o 10-15 %. Klady jsou tedy jasné - vylepšená tepelná izolace i energeticky úsporné řešení skladů. K našim dlouhodobým plánům patří například rozvoj úsporného osvětlení skladů nebo alternativní způsoby vytápění. To vše může výrazně snížit provozní náklady najemců. Podporujeme ekologický přístup, ale zároveň je pro nás důležité, aby byla nová řešení i ekonomicky rozumná.