Irové po celém světě slaví den sv. Patricka

Irské oslavy

Irské oslavy Zdroj: ctk

Irské oslavy
Irské oslavy
Irové slavili také v Moskvě
4
Fotogalerie
Na půl milionu lidí se dnes shromáždilo v centru irské metropole Dublinu, aby v tradičním průvodu oslavilo svátek patrona země - svatého Patrika. Desítky tisíc osob přišly na podobné oslavy v dalších městech v Irsku i napříč světem. Irský premiér Enda Kenny má stanout v čele průvodu v Chicagu.

K procesí procházejícímu dvě hodiny nejvýznamnějšími částmi centra Dublinu se přidaly skupiny turistů zejména z Británie, USA a Ruska. Průvod ukončil svou cestu před katedrálou svatého Patricka, kde římskokatolický kardinál věnoval modlitbu odhadovaným 50 tisíc Irů, kteří v průběhu posledního roku emigrovali ze země kvůli hospodářské recesi.

Oslavy tím ale v irské metropoli zdaleka neskončily - od pátku jsou v plném proudu nejrůznější zábavní akce a koncerty, které jsou plánovány až do pondělí. Volná zábava je často spojena s intenzivní konzumací alkoholu.

Speciální program přichystaly dvě nejvýznamnější dublinské turistické atrakce - pivovar firmy Guinness otevřel brány k prohlídce svých prostor a k radostnému popíjení. Zvýhodněni byli návštěvníci se jménem Patrick, kteří měli vstup zdarma. Dublinská zoologická zahrada se rozhodla nalákat návštěvníky na krmení zvířat nejrůznějšími ovocnými a zeleninovými pochoutkami.

Oslavy zachvátily dalších pět desítek měst a obcí v Irsku a dotkly se i velké části evropských metropolí zejména v bezprostřední blízkostí irských barů a hospod.