Isuzu Piazza/Impulse: hodně vzácný exot

Isuzu Impulse RS z roku 1987

Isuzu Impulse RS z roku 1987 Zdroj: Autorevue.cz

Japonská firma Isuzu dnes vyrábí jen pikapy/SUV, užitkové vozy a autobusy, ale dřív do jejího sortimentu patřily i osobní vozy.

Značka Isuzu se na trhu osobních vozů krčila vždy ve stínu japonských obrů v čele s Toyotou, přestože její kořeny sahají až do roku 1916, takže patří mezi průkopníky japonského automobilového průmyslu. Pod současným názvem Isuzu Motors Ltd. vystupuje tento průmyslový podnik až od roku 1949.

K hlavním oporám výrobního programu patřily odjakživa nákladní vozidla (zde hraje Isuzu první housle), autobusy a průmyslové a lodní motory. S tím souvisí i specializace Isuzu na vznětové motory dodávané ve velkém například koncernu General Motors, který s touto japonskou automobilkou navázal úzkou spolupráci v roce 1971. Osobní vozy Isuzu se prodávaly především v Japonsku a USA, ale tato značka zkoušela štěstí také v ostatních světových regionech včetně Austrálie a Evropy.

S italským designem

Mezi nejzajímavější osobní vozy Isuzu patřila modelová řada Piazza, která se vyráběla ve dvou generacích od začátku 80. let do roku 1993, kdy byla produkce osobních vozů Isuzu ukončena. Kompaktní třídveřové kupé Isuzu Piazza přišlo na japonský trh v roce 1981 jako nástupce typu 117 Coupé.

Design byl stejně jako u předchůdce dílem Giorgetta Giugiara, zatímco v konstrukci nalezly uplatnění některé komponenty z produkce koncernu General Motors.

Dalším pojítkem typu Piazza s Evropou byly kromě designu také na přání dodávané sportovní podvozky vyvinuté firmami Irmscher a Lotus. Vpředu byla lichoběžníková náprava, ale poháněná zadní náprava byla tuhá.

Isuzu Impulse RS z roku 1991Isuzu Impulse RS z roku 1991|Autorevue.cz

V USA se Piazza prodávala pod označením Isuzu Impulse (od roku 1983), v Austrálii s logem tamní značky Holden. Výkon dvoulitrových motorů OHC a DOHC se pohyboval mezi 88 kW (120 k) a 99 kW (135 k). V roce 1984 nahradila výkonnější verzi přeplňovaná varianta 2.0 Turbo vyladěná na 132 kW (180 k).

Ošizení američtí zákazníci

Američtí zákazníci se museli spokojit s výrazně nižšími výkony. V roce 1987 následoval facelift s větším zadním spoilerem a klasickými předními světlomety, které nahradily jednotky s vyklápěcími kryty. Do srpna 1991 vzniklo jen něco málo přes 110 000 vozů Isuzu Piazza.

Druhá generace vozů Impulse byla v zámoří představena pro modelový rok 1990 a na americkém trhu vydržela jen krátce do roku 1992. Sesterským modelem Isuzu Impulse byl Geo Storm prodávaný v síti Chevroletu.

Na výběr byly dva druhy karoserie (hatchback a kupé) a pohon předních nebo všech kol. Atmosféricky plněné motory měly objem 1,6 a 1,8 litru (96 kW/130 k a 103 kW/140 k), na vrcholu pak stála varianta 1.6 Turbo 4×4 (118 kW/160 k), která se vyráběla pouhý jeden rok.

illustrační fotoillustrační foto|Autorevue.cz

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.