Izrael si tipuje teroristy přes Facebook, zastavil už několik útoků

Palestinská žena při demonstraci ukazuje fotografii svého uvězněného syna

Palestinská žena při demonstraci ukazuje fotografii svého uvězněného syna Zdroj: CTK

Po několika měsících v Izraeli pozvolna utichá vlna násilných útoků ze strany mladých Palestinců. Přispěly k tomu i nové metody bezpečnostních služeb. Ty mají problém s tím, že útoky nejsou prakticky nijak organizované ani plánované. „Často ani den předem nepředpokládají, že zaútočí,“ popsal týdeníku Economist povahu současného násilí zdroj z izraelských tajných služeb.

V poslední době se ale podařilo zastavit několik útoků díky sociálním sítím. Bezpečnostní služby si s pomocí zvláštního algoritmu tipují lidi, kteří ve svých příspěvcích vykazují podobné charakteristiky jako předchozí útočníci. Navštěvují je pak pracovníci služby vnitřní bezpečnosti Šin Bet a varují je, že jsou pod dohledem.

Jenom málo útočníků páchalo násilí už v minulosti. Zpravidla to jsou Palestinci do 25 let, nejmladšímu z nich bylo dokonce jen třináct. Valná většina z nich je na sociálních sítích aktivní. „Díky tomu můžeme vypracovat důkladné profily pachatelů minulých činů. Zkoumáme, co je motivovalo, inspirovalo a co měli společného. Na základě toho můžeme určit mladíky s podobnými charakteristikami,“ cituje týdeník izraelského zpravodajce.

Osobní problémy

Mnoho z útočníků tížily osobní problémy jako nucená manželství, dluhy, nebo společenská odloučenost. Často útočili lidé, kteří chtěli spáchat sebevraždu, a zabití ze strany izraelských vojáků je mělo uchránit před veřejnou hanbou.

Tahle skupina zároveň často psala o pocitu, že je ztracenou palestinskou generací. Útočníci si v příspěvcích na sociálních sítích často stěžovali na chování Izraelců na jeruzalémské Chrámové hoře. Některé sionistické skupiny se tam totiž v poslední době dožadují práva na modlitbu. Palestinci naopak chtějí zachování současného stavu, kdy se na svatém místě můžou modlit pouze muslimové.

Podle Economistu se počet Palestinců útočících na izraelské vojáky snížil za poslední dva měsíce na polovinu. Mezi loňským říjnem došlo celkem ke 230 útokům, při kterých zahynulo 34 Izraelců a zahraničních turistů. Zároveň zemřelo 121 palestinských útočníků.